Honda e – най-яката електрическа кола за града | Тест

Honda e – най-яката електрическа кола за града | Тест

11/10/2021 0 By Габриела Стойчева

Honda e щеше да е перфектният автомобил за обир на банка, стига да не беше толкова интересен и запомнящ се отвън. Освен това, ще ви струва само 236,78 лв. с ДДС за цели 100 000 км! 

Нов ден, нов тест – този път обаче на електрическата Honda e. Дори не знам откъде да започна с този текст, защото имам чувството, че каквото и да кажа, то ще бъде малко. Визия? Имаме я. Технологии? Имаме ги. Пробег? Напълно достатъчен за града. Цена? Не по-различна от тази на останалите електромобили в същия клас.

Нека разгледаме аспектите по-подробно:

Мисля, че единствената кола, която може да бие Honda e по погледи, е Lamborghini Countach. Ако дизайнерите на този феноменален електромобил бяха и пластични хирурзи, д-р Енчев щеше вече да е пред фалит. Буквално (и тук няма капка преувеличение) идваха хора не просто да снимат колата, ами и да се снимат до нея. Дори невзрачният черен цвят на тестовата кола привличаше окото, което може само да ни говори едно: Honda e не се нуждае от лъскави дрехи, за да събере прожекторите на червения килим.

Разбира се, след като сте щракнали няколко снимки за Instagram, ще се загледате по-подробно в дизайнерските решения по екстериора – очевидното – липса на конвенционални странични огледала. На тяхно място са разположени два елемента, в които са интегрирани камери. Ако тази технология все още ви се струва от бъдещето, свиквайте бързо – за разлика от Audi e-Tron, стандартни огледала не са включени в нито едно оборудване.

Колко пъти пък ви се е налагало да чакате прекалено дълго на бензиностанция само защото колонката, от която страна е отворът за резервоара, е заета или се бави? Е, Honda са помислили и за това с централно разположения на предния капак контакт за зареждане. Напред, отдясно, отляво… както и да спрете, все ще заредите без да се оплитате в кабели.

Какво друго: стандартно и при двете нива на оборудване получавате панорамен покрив, LED светлини и 16-инчови джанти. Ако скочите на ниво Advance, може да обуете и 17-инчови като част от опционално оборудване.

Интериорът, черешката на тортата

Спомням си когато за първи път видях колата на живо през 2019 г. по време на Автосалон Женева. На щанда на Honda беше паркирана леко странна, дори безумно изглеждаща тогава бяла електрическа кола. “Готина играчка”, помислих си наум, разгледах интериора, седнах, поиграх си с дисплея…”Много готина играчка” – си казах, вече отстъпвайки от нея. Honda e тогава се казваше Honda Urban EV и беше в почти завършен вид, а търпението ми да видя в серийно производство този интериор се стопи още повече.

Материали, наподобяващи дизайнерско скандинавско жилище, изпипани до перфекционизъм детайли и пластмасови елементи, които нямат нищо общо с които и да е други пластмасови елементи в останалите автомобили на пазара. Толкова ърбън, толкова уютно, толкова наелектризиращо. Огромният 12,3-инчов дисплей от Garmin изпива всичко аналогово от душата ви, естествено разположените бутони ви спестяват излишни движения на ръката, а множеството малки пространства за съхранение успяват да ви накарат да се зачудите къде точно оставихте телефона си. Разбира се, имаме и някои безумно забавни, но далеч не толкова необходими функции като обикновен шуко контакт на централната вертикална конзола и HDMI букса! Не знам кога ще ви влезнат в употреба, но да речем, че вече може да използвате сешоара си в колата…

Да, цели 12,3 инча!

Няма да ми стигнат и 3 страници да изброя всички функционалности на дисплея – като започнем от така важните, но вече почти стандартни във всеки нов автомобил, Apple CarPlay и Android Auto (имаме и управление с приложението My Honda+), минем през различните изгледи спрямо дали искате вие да управлявате настройките или да оставите пасажерът ви да се оправя – екранът е разделен на две части, между които може да избирате и разменяте информация, и стигнем до изключително лесната и адаптивна за управление навигация. Не, това далеч не е всичко, но обхваща нещата, които впечатляват най-много на първо четене. Ако се заиграете с настройките например, ще откриете, че може да използвате собствен тапет на екрана – например красива природна експозиция, снимка на вашия домашен любимец или каквото още прецените. В паркирано положение даже може да заложите аквариум със златни рибки за фон 😁. Имате също така и специално EV меню, от което контролирате графика за зареждане, оставащия пробег и т.н. С две думи – има от всичко!

Технологии

В този абзац е редно да обърнем специално внимание на камерите за обратно виждане, които пораждат много въпроси, а GRACE PACE RACE се постара да разбере отговора на най-важните. Какво правим, ако камерата се зацапа? А какво правите, когато огледалото ви се зацапа? Спирате, забърсвате и продължавате. Как виждаме нощно време? Прекрасно, стига да се движите по осветен път. Все пак, не се оглеждате и в огледалото на тъмно, нали? Образът достатъчно реален ли е? Трябва да ви призная, че първото ми паркиране с Honda e беше сходно с това на първото ми кормуване. И все пак, след втория опит очите ми достатъчно бързо свикнаха с дигиталния образ. Имам чувството, че Honda e ще е изключително подходяща за хора, които нямат навика да погледнат два пъти преди маневра, защото определено най-големият бонус на тези странични камери е широкоъгълният “обектив”. С тази функция единствената сляпа зона остават самолетите, които летят точно над автомобила…

Както споменах и по-горе, имаме две нива на оборудване за Honda e – базово и Advance. Предимствата на ниво Advance са много, а разликата в цената не е толкова голяма – 8,000 лв. Ако скочите на по-високото оборудване получавате самопаркиращ асистент, който ще ви помага при влизане и излизане от тесни пространства, ще може по-спокойно да си ровите в телефона докато шофирате*, защото ще е налична система за спазване на дистанция при ниска скорост и сляпата зона ще стане далеч по-малко сляпа заради индикатора и широкия обхват на образ от камерите. Да не забравяме и музиката – вече нямате извинение да не изберете по-високо ниво аудиосистема, защото няма ДВГ, на чийто звук да се наслаждавате. “I want to break free” на Фреди Меркюри и сте вие – паркира сама, предотвратява сблъсъци, премахва безумните извинения като “Ами аз не те видях.” и т.н. Абе готина работа…

Също така Honda e пали сама само като задържите педала на спирачката, без нужда да натискате старт/стоп бутона и има радиус на завиване от едва 4,3 метра – от най-лява лента правим обратен и колата влиза отново в най-лявата лента! Honda e наистина щеше да е перфектният автомобил за обир на банка, стига да не беше толкова интересна и запомняща се отвън. 

Разбира се, имаме и характерното за електрически автомобили шофиране с един педал.

Пробег

Не исках това да се превръща в дълго ревю, но това е Honda e – автомобилът, който не може да се опише в няколко реда. Сега обаче, надявам се, стигаме и до последния, може би най-важен абзац – пробегът.

WLTP казват 222 км с едно зареждане. Чудесно, какво повече ви трябва за градски автомобил? Важно е да наблегна на определението “градски”, защото тази кола не е направена за разходка с едно зареждане до Северна Италия, до Черноморието или изобщо за нещо извън пределите на Пловдив. Дори първоначалното име на Honda e – Urban EV ни подсказа, че това няма да е автомобил със завиден пробег. Но не това е важното, важното е, че той е напълно достатъчен – ставате сутринта, отивате на работа, прибирате децата от училище, паркирате колата в гаража и я включвате да се зарежда, за да може на сутринта да се събудите отново с пълен пробег. Естествено, това е идеалната ситуация. Аз нямам зарядна станция в гаража си, нямам дори деца, но като всеки работещ млад човек имам срещи всеки ден – и ми отне цели три дни, докато се наложи да включа Honda e в контакта. 

28 минути. Толкова бяха необходими, за да качи пробега от 18 км на 130 км, или почти 70%, на бързозарядна станция, 50 KW DC. Разбира се, липсата на зарядна станция у дома изисква планиране, но ако сте собственик на електромобил най-доброто решение е да изградите такава у дома си. И ако все пак нямате възможност, всяка ситуация е подходяща за тази операция – отивате на кино, оставяте колата да се зарежда в паркинга на мола, на работа сте – повечето офиси вече са оборудвани със зарядни станции, на пазар – докато се сетите дали пастата за зъби ви е свършила, ще имате достатъчно заряд за предстоящите градски приключения.

Малко вътрешна информация - колегата преди мен е успял да постигне реален пробег от 210 км! Въпреки моите опити да подобря рекорда му обаче, не исках да преследвам дивото за едното прекалено добро ревю - в моите ръце Honda e измина 170 км.

Подробна информация за капацитета и време за зареждане открийте тук.

Заключение

Обожовам спортните автомобили, обожавам звука на атмосферен двигател, обожавам реакцията на кола с турбо, обожавам емоцията от перфектно смазана машина, която ти доставя нищо повече от адреналин. Но Honda e е нещо различно. С нея открих една друга емоция, която не съм си представяла, че мога да изпитам. Колкото и да е странно, през цялото време се чувствах едно с автомобила – аз го шофирам, а той ме напътства. “Спри! Тук има препятствие!” или “Виж, отдясно на теб се приближава кола!”. И всъщност ме накара да осъзная, че не мощните двигателите са тези, които носят най-голямата емоция, а великата инженерна мисъл е тази, която те оставя без думи – дори след години, дори след няколко хиляди километра. Забравете за пробега, Honda e е просто една велика инженерна мисъл…

Цени

Тестваният автомобил е с ниво на оборудване Advance, със 154 к.с. и 315 Нм. Всяка Honda e е оборудвана с 35,5-киловатчасова батерия, която има пробег от 222 км по WLTP, трансмисия с фиксирана предавка и е изцяло на задно предаване.