Есапека Лапи повежда рали Швеция в края на петъчния ден

Есапека Лапи повежда рали Швеция в края на петъчния ден

16/02/2024 0 By GRACE PACE RACE

Финландецът Есапека Лапи поведе рали Швеция 2024 с крехките 3,2 секунди, но по-вълнуващото е WRC2 кола на трето място в SS8

Пилотът на Hyundai Есапека Лапи направи първия си старт от сезон 2024 в рали Швеция. Финландецът беше на 7-ма позиция след вчерашния SS1, а днес следобед успя да се изкачи до челното място след оспорвана надпревара с пилотът на Toyota Такамото Кацута.

Такамото Кацута рали Швеция 2024

Кале Рованпера успя да запази първата си позиция от вчера през първите два етапа от петък, но в SS3 летящият финландец на Toyota Gazoo Racing WRT претърпя инцидент. Така веднага след шеметния си старт и двете първи времена в SS1 и SS2, той не успя да навакса изгубеното време и дори завърши оставащите 6 етапа извън топ 50.

Кале Рованпера катастрофа рали Швеция 2024

За Кацута този инцидент позволи да настъпи и записа най-добрите времена в последващите 2 етапа.

Кале Рованпера катастрофа рали Швеция 2024

По-интересното обаче е, че в SS8 имаме пилот от WRC2 на трето място. Оливър Солберг, за когото рали Швеция е домашният кръг, се представи феноменално и успя да избяга на Адриен Фурмо, с когото се бореха за 3-то място. Това е забележителен резултат, въпреки дефицита на мощност, с който се сблъска Солберг със своята Skoda Fabia със спецификация на Rally 2.

Оливър Солберг рали Швеция 2024

„Третото място в Rally2 [автомобил] е невероятно и в моето домашно рали е просто мечта. Много съм щастлив“, споделя Солберг за зашеметяващото си представяне. „Но основната цел е WRC2 и ние водим с доста, така че съм доволен от деня.“

Въпреки че обилният сняг създаде перфектна зимна страна на чудесата, той направи задачата за пилотите – особено тези, които бягат начело на групата – още по-трудна.

Тиери Ньовил на рали Швеция 2024

Проблем с горивното налягане на Тиери Нювил му коства 40-секундно наказание и той остана на 11-то място.

Георг Линаме, който сензационно спечели първата си категорична победа на WRC на SS5, е шести в новото за 2024 г. GR Yaris Rally2 на Toyota. Съперниците на Линаме от WRC2 Сами Паяри, Рупе Корхонен, Мико Хейкила и Лаури Йоона допълват топ 10.

Снимки: Red Bull Content