Citroen C5 X с премиера за България на Автосалон София

Citroen C5 X с премиера за България на Автосалон София

31/05/2022 0 By Габриела Стойчева

След силното представяне на международния престест в края на март тази година в Испания, дръзкият и иновативен С5 Х дебютира и у нас по време на Автосалон София

Още при представянето новият флагман на Citroën – C5 X – привлече огромен интерес с авангардния си дизайн. C5 X вдъхва нов живот на доста консервативния D-сегмент и престъпва границите му. С междуосие от 2 785 мм, дължина от 4 805 мм, ширина от 1865 мм и височина от 1485 мм, моделът се превръща в сърцето на D-сегмента.

Citroen C5 X отстрани

Силуетът на C5 X e отличен с новия V-образен светлинен подпис на Citroën, който се откроява във фаровете и задните светлини. Пътният просвет е увеличен спрямо традиционния седан, колелата са с голям диаметър – 720 мм, което дава на водача по-висока позиция и осигурява по-добра видимост и контрол. 

Citroen C5 X отвън

Стремежът към практичност е видим до последния детайл в дизайна на C5 X. Вратите имат широк, функционален отвор и нисък праг за товарене, което улеснява всекидневната употреба на автомобила. Товарният обем на багажника е с равен под и прави стени и варира от 545 литра до 1640 л при сгъната задна седалка. 

Не само размерите са щедри – 360-градусовите стъклени зони около автомобила, включително четвърти прозорци, и голям отварящ се стъклен люк, правят усещането за простор в купето осезаемо.

C5 X е моделът, с който Citroen избира да направи световната премиера на новото активно окачване Citroën Advanced Comfort, което макар и иновация, е обусловено от дълбоки корени в историята на френската компания. Благодарение на него пасажерите имат усещането за гладко пътуване, сякаш с „вълшебно килимче“, обещава Citroen. 

Технологиите на C5 X са усъвършенствани и създадени, за да направят пътуването по-спокойно, да намалят риска от инциденти максимално и да опростяват използването на автомобила

Новият иновативен Head Up дисплей, мащабен и пълноцветен, е първа стъпка към разширената реалност. Изцяло нов е и инфоразвлекателният интерфейс, с акцент върху свързаността. В комбинация с 12-инчов HD сензорен екран, 4 USB гнезда тип C и безжично зареждане на смартфон, той се актуализира в реално време чрез облака и разполага с Mirror Screen, без да е необходимо да включвате смартфон. Системата разполага с естествено, ефективно и лесно за използване гласово разпознаване и личен асистент.

Citroen C5 X интериор

C5 X е оборудван с най-съвременните технологии, пасивни и активни асистенти, сред които: Highway Driver Assist, който комбинира адаптивен круиз контрол с Stop & Go и асистент за поддържане на лентата: водачът вече не се нуждае от управление на скоростта или траекторията, защото системата ги следи прецизно.

Налични са още и засичане на мъртвата зона на дълги разстояния, Rear Cross Traffic Alert, което открива опасност при заден ход, Top 360 Vision камера и Proximity hands, който автоматично заключва и отключва вратите, когато водачът се приближи или се отдалечи от автомобила си.

Citroen C5 X интефейс

Моделът се предлага както в бензинова версия, с агрегати 1.2 PureTech и 1.6 PureTech, така и като plug-in хибрид, клас ë-Comfort, с мощност 225 к.с. и автономен пробег с нулеви CO2 емисии над 50 км. На практика, това го прави подходящ за повечето всекидневни пътувания при скорост до 135 км/ч. 

Същевременно далечните пътувания не са предизвикателство, тъй като двигателят с вътрешно горене, икономичен и ефективен, е на разположение.

Заповядайте да го видите на живо по време на Автосалон София от 3 до 12 юни.

Снимки: Citroen