BMW Group вече предлага електрификация на класически MINI

BMW Group вече предлага електрификация на класически MINI

25/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Бензиновият двигател на класическото MINI се заменя с модерно електрическо задвижване със 120 к.с.

Знаете, че собствениците на MINI са като едно голямо семейство, където всеки член споделя едновременно индивидуалната наслада от шофирането на този автомобил, като я комбинира с обединението, което марката неволно създава за всички свои потребители.

През 2018 година BMW Group създаде класическо MINI Electric и го представи на Автосалон Ню Йорк. Реакциите тогава бяха толкова положителни, че амбициозният екип от завода на MINI в Оксфорд започва да разработва план за предлагане на съответните модификации на клиенти, които притежават класически екземпляр.

Mini Electric 2018 rolling on the streets of New York
Класическото MINI от 2018 г.

Иновативното предложение, търсено от много собственици на класическо MINI, идва със замяна на конвенционалния бензинов мотор с батерия от 90 кВт или 120 к.с. Целият процес не включва необратими решения, тъй като батерията ще бъде интегрирана в купето без промени в конструкцията на автомобила. Така класическото MINI Recharged ще може отново да бъде възстановено до първоначалния му вид при желание на клиента. За тази цел оригиналният двигател на всеки автомобил се обозначава и се съхранява в склад.

Модерният електромотор с мощност до 90 киловата ускорява електрифицираното MINI за около 9 секунди от 0 до 100 км/ч. Енергията се осигурява от високоволтова батерия, която може да бъде зареждана с мощност до 6,6 кВтч и осигурява прогнозен пробег от около 160 километра. Освен това, като част от MINI Recharged, всяко електрифицирано MINI получава характерния централен уред, който е познат от ранните дни на класическия автомобил, който в допълнение към скоростта сега показва и температурата, избраната предавка и оставащия пробег.

Уникалното “upcycling” на класическото MINI се извършва изключително във Великобритания. Всеки преработен автомобил е номериран индивидуално, което го превръща в уникат.

„Индивидуалността играе важна роля с MINI Recharged“, казва Себастиан Бюшел, ръководител на MINI Global Brand Management. „Въз основа на класическото MINI винаги са създавани уникални автомобили и истински произведения на изкуството на колела. Ето защо за бъдещето е планирано сътрудничество с известни артисти, чиято креативност ще бъде изразена в много специално проектирани MINI от гамата MINI Recharged.”

Снимки: MINI