Audi A6 Avant e-tron Concept: красивите комбита се наричат Avant

Audi A6 Avant e-tron Concept: красивите комбита се наричат Avant

17/03/2022 0 By GRACE PACE RACE

Avant - термин, произлизащ от авангард и рекламен слоган на Audi от 1995 г., говори само едно: красивите комбита се наричат Avant

Audi A6 Avant e-tron Concept е базиран на перспективната платформа за електромобили Premium Platform Electric (PPE). Тази модулна система се разработва под ръководството на Audi съвместно с Porsche AG. Първите производствени автомобили на Audi, построени на платформата на PPE, ще бъдат представени последователно от 2023 г.

Дизайн

Макар Audi A6 Avant e-tron concept да дебютира без интериор, то екстериора ни говори достатъчно за посоката на дизайнерския език. Предната броня е едновременно типична за Audi, но и иноваторска за електромобилите на компанията. Характерна особеност е голямата затворена Singleframe решетка, която отдолу граничи с дълбоки отвори за охлаждане на задвижването, акумулатора и спирачките. Също така типични за моделите на Audi e-tron са елегантните, базирани на камера виртуални външни огледала в основата на А-колоната.

Предните фарове са Digital Matrix LED, като интересното е, че чрез тях могат да се проектират филми или видеоигри върху стена. Иновативно решение, ако нямате какво да правите, докато зареждате автомобила си, ако, разбира се, тази технология стигне до производство.

Задната част на концептуалния автомобил разполага с ново поколение дигитални OLED елементи. Те могат също да се използват за създаване на почти неограничени адаптивни вариации на цифрови светлинни подписи, които могат да се адаптират към личния вкус на клиента.

Платформа

Ключовият елемент на бъдещата PPE платформа е акумулаторен модул между осите, който задържа около 100 кВтч енергия във версията Avant на концепцията A6 e-tron. Използването на цялата база на автомобила прави възможно постигането на относително плоско разположение на батерията. Това означава, че ще бъде възможно да се използва една платформа както за SUV, така и за автомобили с по-ниска конструкция – като Audi A6 Avant – без никакви промени в основната архитектура. 

Въз основа на своите размери, концепцията Audi A6 Avant e-tron препокрива тези на A6 Sportback e-tron – 4,96 метра дължина, 1,96 метра ширина и 1,44 метра височина. Аеродинамичният коефициент на Sportback е едва 0,22, стойност, безпрецедентна в електрифицирания C-сегмент. Заради обширната линия на покрива, стойността на аеродинамично съпротивление на Avant е само с 0,02 единици над тази. 

Сърцето на технологията за задвижване на концепцията Audi A6 Avant e-tron – и тази на всички бъдещи модели PPE – ще бъде технологията за зареждане от 800 волта. 300 километра пробег ще отнемат едва 10 минути зареждане на бързозарядна станция, а за по-малко от 25 минути пробегът може да бъде вдигнат от 5 до 80%. Обещаният пробег е 700 км с едно зареждане.

Електромотор

Концепцията е представена с по един електромотор на всяка ос за обща мощност от 469 конски сили и 800 Нм. В зависимост от задвижването, серийният A6 Avant E-Tron ще може да достигне 100 км/ч за по-малко от седем секунди или по-бързо, за „доста под четири секунди“ за най-спортните версии модели, според Audi.

Снимки: Audi