ACO, FIA и IMSA постигнаха споразумение за създаване на общ най-висок клас в състезания по издръжливост

ACO, FIA и IMSA постигнаха споразумение за създаване на общ най-висок клас в състезания по издръжливост

09/07/2021 0 By Габриела Стойчева

Това споразумение означава, че прототипите на LMH ще могат да се състезават в IMSA WeatherTech SportsCar Championship от 2023 г.

В началото на 2020 г. Automobile Club de l’Ouest (ACO), Международната автомобилна федерация (FIA) и Международната асоциация за автомобилни спортове (IMSA) обявиха намерението си да работят ръка за ръка за създаване на съвместен най-висок клас за състезания за издръжливост

Днес трите страни постигнаха споразумение относно техническите спецификации за новата категория. Това споразумение означава, че прототипите на LMH ще могат да се състезават в IMSA WeatherTech SportsCar Championship от 2023 г.

Работата по сближаване, извършена от ACO, FIA и IMSA за хармонизиране на техните технически регламенти, има за цел да позволи на автомобили с различни технически дефиниции да се състезават един с друг от двете страни на Атлантическия океан, в Световния шампионат за издръжливост на ФИА и WeatherTech Championship. 

Това ще са LMH (Hypercar Le Mans) класа, официално представен през 2021 г. и LMDh, (Le Mans Daytona h), който предстои да стъпи през 2023 г.

На техническа среща на високо ниво, обединяваща ACO, FIA, IMSA и всички производители, официално участващи в програмите LMDh и LMH, страните постигнаха споразумение, което има за цел да балансира производителността на тези различни видове автомобили (най-вече на задвижването и настройката за задвижване на четирите колела), така че автомобилите LMH да могат да се състезават в IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Спецификите за четири ключови технически елемента – монтаж на гуми, профил на ускорение, спирачна способност и аеродинамика – бяха обединени и съгласувани от ACO, FIA и IMSA, преди да бъдат одобрени от WMSC на 8 юли 2021 г.

Снимка: IMSA