600 км с MINI Cooper 60 Years Edition | Тест

600 км с MINI Cooper 60 Years Edition | Тест

06/10/2019 1 By Габриела Стойчева

Създадено от ръцете на гръцко-британски инженер, родено в Англия, замесено в Италианска афера и пленило сърцата на всички по света, които са се докосвали до него - това е MINI!

През 1957 г. по време на Суецката криза, която предизвиква ужасяващ скок в цените на горивото, се заражда един въпрос: „Практични ли са големите и съвсем неикономични автомобили в подобни времена?“

И така, в период на икономическо сътресение се появява нещо много малко, но гениално, което впоследствие се превръща в световно разпознаваема икона, от която са продадени над 10 000 000 екземпляра към днешна дата.

А от моделът, за който ви предстои да прочетете, ще бъдат произведени само 500 броя.

Екстериор

Няма как да сбъркате юбилейния модел на Cooper S с „обикновения“ такъв. Предния капак пресичат две черни ленти, върху които елегантно е вписан надписът „60 Years“, като същото обозначение може да намерите и на мигачите. Цветът е иконичният British Racing Green, който е символ на английските спортни коли, а ако случайно не ви допада, от MINI предлагат смяна с Midnight Black или лимитираните (които за жалост вече не може да поръчате) Melting Silver и Lapisluxury Blue. Всеки друг външен детайл пристига стандартно със спортната версия на Cooper. 

Интериор

Отвътре купето крещи „наследство“. Кафява кожа с бели и зелени шевове, пришивки „60 Years“ на предните седалки, страничен праг „60 Years“ и разбира се – култовото кръгло табло, което излиза преди 20 години и оттогава се превръща в индивидуалната характеристики на MINI, отличаваща го от всяка друга марка.

Воланът е с опционалните пера за ръчно превключване на предавките, които лично за мен допринасят за спортния дух на модела. Нашият автомобил имаше почти всички възможни екстри за модела, като безконтактно зареждане на телефон в подлакътника, озвучителна система Harman Kardon, 8.8-инчова навигация, затъмнени задни прозорци и др.

MINI Cooper S 60 Years Edition под капака и на пътя

Моделът върви с червеното означение на предна и задна броня „S“, което означава, че двигателят е баварският туин пауър със 192 к.с и 280 нютон метра, които са напълно достатъчни за да изстрелят приблизително 1 315-килограмовия автомобил за 6.7 секунди до 100км/ч. 

При всеки следващ модел комфортът в купето се увеличава. Въпреки спортно адаптивното окачване, с което беше оборудвана нашата кола, учудващо меко се минаваше през неравности, а в завоите стоеше сравнително добре при високи скорости. На моменти гумите поднасяха и автомобилът губеше сцепление, но предполагам, че с по-подходящи този проблем ще изчезне и безпроблемно ще се чувствате сигурни при по-динамично шофиране. 

Заключение

Юбилейният Cooper S предоставя същото цялостно изпълнение както и стандартния такъв, но за любителите на марката „60 Years Edition“ е повече от по-луксозната версия. Това е автомобил, който побира в себе си 60 години история, която започва „принудително“ и продължава през годините като личен избор. 

Дизайн, неподвластен на времето, но винаги в крак с последните тенденции – това е MINI. Или го обичаш, или не – няма средно положение.

А аз съм влюбена…