Това е GMA T.33, най-новата суперкола на Гордън Мъри в само 100 бройки

Това е GMA T.33, най-новата суперкола на Гордън Мъри в само 100 бройки

28/01/2022 0 By Габриела Стойчева

С V12, тегло под 1100 кг и 615 к.с., GMA T.33 наследява характеристиките на най-аеродинамичния автомобил в света GMA T.50

Компанията на южноафриканския дизайнер и инженер Гордън Мъри – Gordon Murray Automotive – представи вълнуващия и изцяло нов модел T.33. Това е вторият новоразработен модел от GMA и се присъединява към T.50 и T.50S Niki Lauda в гамата. 

Двигателят на T.33 ще е специално преконфигурирана версия на този в T.50 – 3,9-литров V12 със средно разположение, проектиран съвместно с Cosworth и вече считан за най-добрия досега дванадесетцилиндров двигател за пътни автомобили. За пореден път GMA се обръща към своя технически партньор, Cosworth, като използва връзката, която издържа изпитанието от десетилетия и предшества първата победа на самия Гордън Мъри в Гран при с двигател на Cosworth през 1974 г. с Brabham BT44.

Агрегатът тежи едва 178 кг и развърта до 11 100 об/мин, произвеждайки 615 конски сили при 10 500 об/мин и 451 Нм при 9 000 об/мин. Невероятната ултра бърза реакция на двигателя, съчетана със 75% доставка на въртящ момент само при 2500 об/мин и невероятните 90% от максималния въртящ момент, наличен от 4500 об/мин до 10 500 об/мин, и съотношението мощност/тегло от 564 к.с. на тон води до “превъзходна производителност”.

T.33 Gearshift

Скоростната кутия е 6-степенна, разработена от английският производител Xtrac, като клиентите имат избор от изцяло ръчна смяна на предавките или така наречената от Xtrac ,,IGS” смяна с планки от волана. Комбинирана е с нискоинерционен съединител и диференциал с ограничено приплъзване.

Теглото на целия автомобил няма да надхвърля 1100 кг, а аеродинамичният дизайн, уповаващ се на основите на най-аеродинамичния автомобил в света T.50, ще бъде изграден върху новоразработена въглеродна и алуминиева суперлека архитектура.

Интериорът впечатлява с цифрова технология, което означава, че вътре няма да откриете просторни екрани и дигитални бутони. ​​„Както при екстериора, няма нищо излишно отвътре, освен ако няма определена цел, а ако има опасност да размие изживяването при шофиране – тогава то просто беше изтрито от програмата за разработка.“ – споделят от компанията. За изработката на волана и седалките са използвани композити от въглеродни влакна, докато останалите части в купето са направени от най-висококачествен алуминий.

Само 100 бройки ще бъдат произведени от двуместния спортен автомобил, всяка на цена от £1,37 милиона, при това без в цената да са включени таксите. Всеки собственик ще бъде добре дошъл да си сътрудничи с дизайнерския екип на GMA, за да персонализира своя T.33 чрез индивидуален избор на цветове, като по този начин се гарантира, че няма да има две еднакви T.33.

Снимки: GMA