Скритите великденски яйца в автомобилите

Скритите великденски яйца в автомобилите

02/05/2021 0 By Габриела Стойчева

Великден е! Освен цветните яйца у дома, другият ни дом - автомобилите, също крие празнични тайни. Насладете се на следващата класация, в която ще прочетете за 12 автомобила, в които производителите са скрили своите "великденски яйца".

1. Духчето на Koenigsegg

Koenigsegg Flying Ghost

Когато Koenigsegg се преместват в настоящото си седалище в Ангълхолм, Швеция, компанията се настанява в бившата база на шведските военновъздушни сили, която някога е била дом на Шведската изтребителска ескадрила № 1, чийто отличителен знак е летящият призрак. За да отдаде почит на тази богата история, всеки хипер автомобил на Koenigsegg, който напуска фабриката, се доставя с Flying Ghost значка, монтирана върху двигателния отсек.

2. Котките на Jaguar E-Pace

С лансирането на първия си изцяло електрически модел E-Pace, Jaguar отдаде почит на този нов сегмент за тях, като добави в дизайна на електромобила „великденско яйце“, за да отпразнува раждането на кросоувър с размер на “малка котка”. На предното стъкло ще откриете два ягуара. Единият е напълно пораснал, а другият е все още малък, което представлява размера и новостта на E-Pace. 

3. 100-годишнината на Ford GT

Ford GT 100 Anniversary Headlights

Ако се загледате във фаровете на Ford GT от 2005-2006 г., ще успеете да видите цифрите 1, 0 и 0, като дизайн в левия фар. Ако го видите в огледалото си за обратно виждане, ще виждате числото 100 и в другия фар.

4. История в централната конзола на Honda Civic

Honda Civic Easter Eggs

В някои от моделите с по-високо ниво на оборудване за 10-то поколение Honda Civic можете да намерите релефен набор от изображения от долната страна на подложката в централната конзола. Подробните изображения имат за цел да отдадат почит към състезателната и дизайнерската история на Honda.

Там ще откриете четири различни дизайна – показаните автомобили са RA106 Формула 1 автомобилът, управляван от Дженсън Бътън, Honda GT-1 клас, спечелила Honda S800, и мотоциклет RC213V, шофиран от шампиона на MotoGP Марк Маркес. Частният пътнически самолет HondaJet е представен и в четирите дизайна. Вторият дизайн включва болида McLaren Honda MP4 / 5B F1 и състезателния мотор RC166, третият изобразява мотоциклета NS500 и робота ASIMO, докато четвъртият включва Curtiss Special и RA272.

5. “Ciao Baby” в Jeep Renegade

"Ciao Baby" Spider Jeep

Jeep определено биха спечелили класацията за най-много скрити „великденски яйца“ по моделите си. От иконичната решетка, която може да бъде намерена “скрита” в много детайли, до джапанки и форма на купета, „Ciao Baby” паякът е може би най-забавният детайл от тях. Разположен под капачката на резервоара за гориво, вероятно дизайнерският отдел в Jeep е използвал мотивът или да отбележи, че Renegade е дело на италианската марка Fiat, които са известни със своите Spider модели, откъдето и поздравът на италиански, или от поверието, че паяците са привлечени от миризмата на гориво. Какъвто и да е случаят, собствениците на Jeep винаги има от какво да бъдат приятно изненадани.

6. По сандали в Jeep Wrangler Unlimited и Gladiator

Няма как да не споменем и още един дизайнерски мотив в Jeep, но този път в Wrangler Unlimited и пикапът Jeep Gladiator. Там ще откриете чифт сандали, точно под чистачките. Историята зад тях е ветеранът-журналист Рик Пю, който става известен в индустрията с това, че ходи на офроуд по сандали.

7. Тиранозавър Рекс срещу Ram 1500 TRX

Ram 1500 TRX

В новия Ram 1500 TRX ще откриете не едно, а цели две великденски яйца. Първото е в централната конзола, под гумената подложка. Отдолу й има диаграма в мащаб 1:60, показваща човек, TRX камион и T-Rex, извисяващ се над Велосираптор (по отношение на Ford F-150 Raptor). Второто “яйце” се намира под и върху капака на еърбега. На него се вижда как главата на Тиранозавър Рекс стиска Велосираптор в много по-големите му челюсти.

8. Електрическата коледа на Tesla

Коледната светлинна програма на Model X е истинското великденско шоу в тази класация. Програмата се задейства чрез задържане на бутона „T“ на екрана на инфотейнмънт системата, след което въвеждате кода „Holiday“. Вратите на Model X започват да се отварят, а всички светлини „танцуват“ в тон под песента на Trans-Siberian Orchestra – „Магьосници през зимата“.

9. Ауспусите на Toyota 86

Toyota GT exhaust tailpipes

Това вече е за най-запалените автосиасти – ако вземете линия и измерите диаметъра на накрайниците на изпускателната система на спортното купе Toyota 86, ще откриете, че размерът им чуква 86 мм точно. Освен, че 86 е името на модела, размерът на накрайниците е и още препратка към перфектно симетричния отвор и ход на двулитровия боксеров двигател – 86 мм х 86 мм.

10. BMW Z4

BMW Z4 side profile

Ако се загледате внимателно, ще откриете, че страничният профил на баварския роудстър изписва наименованието си в дизайна. Просто изтеглете една линия от фаровете до основата на А-колоната, след това пресечете страничната BMW емблема и проследете долната линия на врата. Voilà! Получавате буквата Z.

11. Безплатната стъргалка за лед на Skoda Octavia

Skoda-Octavia-Ice-Scraper-hidden-in-fuel-filler-cap

Бихме нарекли Skoda бюджетния Rolls-Royce заради чадъра, който се намира в кората на предните врати на Superb. Но може би по-малко известният факт е, че Skoda Octavia идва с безплатна стъргалка за лед, като това великденско яйце е скрито под капачката на резервоара за гориво. Определено полезен аксесоар, който винаги ще е до вас, когато ви потрябва.

12. Педалите на Renault Twingo RS

Renault-Twingo-RS-Stop-start-and-pause-symbols-on-pedals-Jalopnik

Едва ли някой шофьор би забравил кой педал за какво служи. Но пък от Renault са решили да направят заигравка именно с това, като вместо невзрачната шарка върху всеки педал са решили да положат триизмерна илюстрация на универсалните знаци за стоп, пауза и напред. Идейният дизайн добавя свежест към една доста пренабрегвана (откъм дизайн) част в автомобила.

Споделете в коментарите какви „великднески яйца“ крие вашият автомобил. GRACE PACE RACE ви пожелава светли празници! 🙂

Снимки: Jeep, Jalopnik, Superskoda.com, xDesktopWallpapers, Honda, Ford, Koenigsegg и Jaguar.