Първият ден на рали Хърватия се оказа по-предизвикателен от очакваното

Първият ден на рали Хърватия се оказа по-предизвикателен от очакваното

23/04/2021 0 By Габриела Стойчева

Тиери Нювил и Мартин Видеге задържаха преднината си през целия петъчен ден в своя Hyundai i20 Coupe WRC с 7.7 сек. предимство пред действащите световни шампиони Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия (Toyota Yaris WRC).

Елфин Еванс и Скот Мартин останаха само на 0,3 секунди зад съотборниците си от Toyota и цели 8,0 секунди надолу от Тиери Нювил и Мартин Видеге, заради няколко интересни развоя.

Драмата започна когато Нювил и Мартин Видеге претърпяха половин завъртане на SS5 и се разминаха с уплаха на SS8, като за кратко останаха на две гуми след лек досег с пътния банкет. След това Ожие и Инграсия изпревариха съотборниците си Елфин Еванс и Скот Мартин за второ място в общото класиране с най-бързото време с тяхната трета поредна победа последователно в следобедния цикъл.

Ето какво коментират пилотите след петъчния ден:

„Очевидно се опитвах да натисна още малко, но при спирането просто загубих сцеплението и се отклоних, но нищо по-важно, всичко беше под контрол. Днес следобед се опитвах да бъда първа кола на пътя, защото по пътя имаше много чакъл и нямаше сцепление. „, каза Нювил за случката на SS8. 

Ожие, който спечели 600-ата си етапна победа в WRC на SS7, се върна към настройка, която екипът разработи по време на тестовете преди ралито, което и всъщност доведе до недозавиването от тази сутрин. 

„Винаги е хубаво да имаш някаква статистика, но това, което е важно, е, че сме в битката, радваме се и колата е чудесна и следобедът определено беше по-забавен“, каза Ожие. „Това е дълго състезание и имаме добра битка с Тиери и моя съотборник Елфин. Мисля, че [Нювил] имаше инцидент на едно място, той влезе в банката, виждам линиите. Мисля, че това беше близко, а и аз имах малък инцидент тази сутрин. „

Класирането:

След като падна на трето място в последния етап от петък, Евънс се готви за обратен удар в събота. „Това [означава епична битка утре]“, каза той. „Цял ден бях почти близо. Не е идеалният следобеден цикъл, да бъдем честни, но и не беше и лош. Определено има какво да се работи утре, така че ще видим. „

Танак и Ярвеоя бяха единственият екипаж, който избра пълен комплект Pirelli гуми с твърда смес, което обаче се оказа голямо предизвикателство за тях. След сутрешната борба, Ойт и Мартин започнаха следобедния цикъл с подобрена увереност и подобрена скорост след промени в настройките по обяд и успяха да постигнат най-бързото време на SS5.

„Със сигурност се подобряваме, така че това е основното [нещо]“, каза Танак. „Разбира се, не се чувствам наистина комфортно и е трудно наистина да натисна и стигна лимита, но се опитах да направя всичко, което мога, в зоната, която имам и се надявам да мога да се подобря за утре.“

Танак и Ярвеоя завършиха четвърти като цяло, на 31,9 секунди зад водещите си в събитието съотборници Тиери Нювил и Мартин Видеге, а за първи път шофиращите Световна рали кола Крейг Брийн и Пол Нейгъл записаха пето място в третия заводски Hyundai i20 Coupe WRC.

При първото си стартиране на WRC събитие в Световна рали кола на Hyundai, Брийн призна, че трябва да направи някои подобрения. „Честно казано, имам някои неща, които трябва да сменя в колата за утре, пътят беше напълно различен през целия ден и определено трябва да направя допълнителни настройки на колата. „

Подобно на Брийн, Адриен Фoрмo също кара за първи път Световна рали кола на WRC и отбеляза 6-то място. Челната десетка затвориха както следва – Гус Грийнсмит, следвани от французите Пиер-Луи Лубе и Винсент Ланде, Такамато Кацута и отново десети завършва лидерът в WRC2 Мадс Остберг с Citroën C3 Rally2 

Хърватското рали продължава утре (събота) с още осем етапа. Действието започва с 20,30-километровия Мали Липовец – Грданджи от 08:29 местно време.

Снимка: Uros Modlic & Marijan Radovic/Croatia Rally