Официално: Рали Хърватия остава в календара на WRC за поне още три години

Официално: Рали Хърватия остава в календара на WRC за поне още три години

27/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Рали Хърватия 2022 ще се проведе от 21 до 24 април

Тази година Рали Хърватия, което ще събере най-добрите световни рали пилоти, ще се проведе от 21 до 24 април на атрактивни специални етапа в пет хърватски окръга – около Загреб, Карловац, Крапина-Загоре, Приморско-Горски Котар и Вараждин; докато церемониалният старт, финалната линия и сервизният парк, където е предвидена богата програма, ще бъдат разположени в Загреб. 

Рали Хърватия 2022 церемониален старт

Очаква се и рекорден брой зрители на едно от най-големите спортни събития в страната, като прогнозите са то да бъде проследено от над 350 000 души в специални фен зони и по пистите, пристигащи от Европа и много страни по света.

Правителството на Хърватия се радва на огромен успех, като изчислява, че рали Хърватия е вероятно най-огромното спортно събитие за последните 30 години. Миналата година ралито осигури на Република Хърватия повече от 42,5 милиона евро медийна реклама и генерира процент на заетост на хотелите между 60 и 100 в по-широкия район, в предсезонната част на една много нестабилна година, белязана от пандемията и други бедствия. Значението и успехът на това събитие бяха признати от правителството на Република Хърватия и град Загреб, които решиха да осигурят съфинансиране за организацията на състезанието през 2022 г. и през следващите години. 

,,Самото състезание е хърватски продукт, защото беше почти изцяло организирано от хърватски спортни функционери, с което много се гордеем. Това състезание, освен че дава шанс за развитието на автомобилния спорт, допринася значително за популяризирането на Хърватия в света и съм убеден, че както миналата година ще бъдем домакини на някои от най-важните личности на световната спортна индустрия”, гордо коментира Даворин Щетнер, президент на Хърватската федерация по автомобили и картинг.

След като миналата година обстановката с Covid-19 попречи на организаторите да допуснат официална публика, тази година билети за третия кръг от Световния рали шампионат ще се продават. Зрителите ще имат възможност да наблюдават феноменалните автомобили от клас Rally1, чиято премиера беше в Монте Карло миналата седмица. 

Скоро ще бъдат пуснати в продажба билети „Early bird” за ограничени места във фен зони, където освен най-атрактивните пасажи на рали звездите ще бъде организирано богато кетъринг предложение и целодневни забавления.

Снимки: Урош Модлич / @fotomodlic