Ойт Танак продължава да води, Ожие се зарови в преспа

Ойт Танак продължава да води, Ожие се зарови в преспа

28/02/2021 0 By Габриела Стойчева

Водещите в рали Арктик във Финландия Ойт Танак и Мартин Ярвеоя затвърдиха предимството си и през съботния ден. Макар следобед настилката да бе микс от сняг и макадам, екипажът се справи доста добре с предизвикателството.

Не такъв развой имаше за световния шампион Себастиен Ожие, който по тъмно се удари в снежна стена и трябваше да изкопае своята Toyota Yaris WRC от дълбокия сняг, само на 200 метра от финала в последния етап за събота.

На пета позиция в класирането по време на инцидента, Ожие и неговият навигатор Жулиен Инграсия излязоха от колата невредими, но бяха оставени пред страховитата задача да изровят колата си.

За съжаление, изравянето на колата им костваше повече от 20 минути изоставане от лидера на рали Арктик От Танак.

„Гумите бяха изчезнали, очевидно както на всички“, заяви той в WRC All Live. „Бяхме малко повече настрани, отколкото трябваше, докоснах преспата и след това предницата затъна.”

„Това е уикенд, който трябва да се забрави“.

Успорваната и интересна битка обаче остана зад естонския екипаж. Тиери Нювил изпревари съотборника си Крейг Брийн и зае трето място, на 9,9 секунди след Кале Рованпера. Младият финландец отговори на темпото на Нювил, записвайки първа етапна победа и аванс от 14,9 секунди. В последния етап доброто време на Нювил беше благодарение на това, че запази добре гумите си и имаше хубаво сцепление навсякъде. В края на деня разликата между двамата е едва 1,8 секунди, което предвещава, че днес ще станем свидетели на едно още по-голямо съревнование.

На пето място се класира Крейг Брийн, а на 10,1 секунди зад него завърши Елфин Еванс.

Шесто място беше заето от дебютанта Оливър Солберг, който успешно показва своя потенциал в WRC. Представянето си кометира така: „Завоя бе доста труден. Изгубих си очилата и затова мисля, че карах по-бързо защото не виждах нищо.“

На 7,6 секунди зад Солберг се позиционира Такамото Кaцута, който въпреки класирането, направи едно от най-добрите си представяния до сега.

Снимка и видео: WRC