От пясъците на Дакар до улиците в града: Prodrive Hunter е „първият хипервсъдеход в света”

От пясъците на Дакар до улиците в града: Prodrive Hunter е „първият хипервсъдеход в света”

17/03/2022 0 By Габриела Стойчева

Британският производител Prodrive показа улична версия на състезателния си автомобил от рали Дакар

Запознайте се с Hunter – почти 600-конен всъдеход, който използва същия двигател, задвижване и окачване като Bahrain Raid Xtreme, състезателният автомобил, управляван от деветкратния световен шампион Себастиен Льоб в едно от най-тежките състезания за моторни спортове в света – Дакар.

Prodrive описва Hunter като „първият хипервсъдеход в света” и има защо. Всъщност този Hunter е дори по-екстремен от колата, управлявана от Льоб, с 50% увеличение на мощността от 3,5-литровия V6 двоен турбо двигател и повече ход на окачването, за да гарантира уникално екстремно усещане, на какъвто и терен да сте.

Въпреки че дизайнът на Иън Калъм, който стилизира екстериора на оригиналната състезателна кола, не се е променил много при трансформацията от състезателна към улична версия, интериорът е мястото, над което определено са посветени часове работа.

По-голямата част от тръбната клетка е премахната, но седалките тип “корито” (направени от карбон) са запазени. Hunter също така има изцяло функционален за всекидневна употреба централен дисплей с навигация и подробна информация за състоянието на автомобила. Вътре ще намерите и шестточкови колани и двойна пожарогасителна система.

Благодарение на факта, че това е автомобил, базиран на Bahrain Raid Xtreme, времето за неговата разработка отнема много по-малко време. Окачването, шасито и конструкция са вече изпитани в най-тежките и предизвикателни условия, така че за Hunter остава само да бъде подсилен там, където състезателните ограничения го спираха.

Prodrive Hunter front suspension

Пълното окачване с двойни носачи с двойни регулируеми амортисьори на всеки ъгъл има 400 мм ход – увеличение от 350 мм при състезателния автомобил – за да осигури по-плавно возене и още по-голяма способност за преминаване през най-неравния терен със скорости, невъобразими за всеки друг автомобил. 6-бутални спирачни апарати и вентилирани дискове на четирите гуми подобряват спирачната сила както на пътя, така и извън него.

Вече извън състезателния регламент, хиперколата също така не трябва да отговаря и на строги правила по отношение на мощност. Както вече споменахме, конските сили са увеличени с повече от 50% до 591, а въртящият момент е 700 Нм. 

Според Prodrive хипервсъдеходът ускорява до 100 км/ч за по-малко от четири секунди и има максимална скорост от почти 300 км/ч, но с по-лепкави гуми. Стандартно автомобилът е оборудван с 35-инчови офроуд гуми по поръчка, предназначени да оптимизират сцеплението върху неравен терен и пясък, а не върху асфалт.

Подобно на състезателната кола, управлявана от Себастиен Льоб, задвижването на Hunter идва от четирите колела чрез шестстепенна скоростна кутия с добавени планки за лесно управление от волана.

Цената пък е “скромните” 1,25 милиона паунда (малко под €1.5 милиона!), но пък никой друг автомобил няма да ви доближи толкова до екстремността на Дакар, както Hunter. И макар да не е Bugatti, бъдете сигурни, че и пред казиното в Монте Карло ще ви посрещнат като победители.

Снимки: Prodrive