Себастиен Ожие със сурово наказание от FIA, след като избяга от полицията

Себастиен Ожие със сурово наказание от FIA, след като избяга от полицията

26/04/2021 0 By Габриела Стойчева

В последния ден на рали Хърватия, седемкратният световен шампион Себастиен Ожие, който спечели третия кръг от WRC 2021, предизвика катастрофа на път за SS18. След финиширането на първото преминаване по специален етап 17 Близнец - Пила, екипът се отправя към SS18, където да стартира отсечката Загорски села - Кумровец.

Rally Croatia road map SS17/SS18
Инцидентът се случва на пътя между етапите SS17/19 и SS18/20

След напускането на сервизния парк обаче, Ожие казва, че е трябвало да спрат да проверят нещо по колата. Екипажът предприема опасна маневра от средна лента в дясна, без да се увери, че тя е свободна. В момента на смяна на лентата, отдясно с висока скорост се приближава черно BMW, което удря шампионския автомобил на Toyota Gazoo Racing от страната на Инграсия. Пораженията по рали автомобила са само по вратата. 

Непосредствено след сблъсъка на място пристига полиция, като поради причината че органите на реда не са говорили английски език, комуникацията се случва между рейс директора и тях по телефона на хърватски. Според Ожие, той и Инграсия са можели да напуснат мястото на ПТП и да продължат към SS18, но полицията не била информирана за това. При опит на органите на реда да спрат рали автомобила, Ожие за малко не минава през полицая, като създава предпоставка за още едно ПТП. 

Ето и становището по въпроса:

“Стюардите стигнаха до заключението, че такова пътнотранспортно произшествие не е непременно нарушение на разпоредбите. Въпреки това поведението на г-н Ожие не може да бъде прието. С шофирането на колата и изтласкването на полицая встрани, г-н Ожие предизвика опасна ситуация. Инцидентът засяга интереса на автомобилния спорт.”

Наказанието е глоба в размер от 5000 евро за Себастиен Ожие и отстраняване от участие в следващо събитие от Световния рали шампионат.

Минути по-късно Ожие получава още една глоба за 2000 евро, този път за преминаване на червен светофар.

Коментарът на Ожие:

Ogier's tweet about Rally Croatia crash
“Искам да се извиня и поясня инцидента от тази сутрин. Въпреки видеата в интернет, ние спряхме при полицията след катастрофата. Първо се уверихме, че другият шофьор е невредим, както и дадохме показания пред полицията и предоставихме всички нужни документи. За жалост имаше голямо неразбиране между нас и полицията заради езиковата бариера. Сега всичко е изяснено, заедно сме и още веднъж, много сме щастливи, че няма пострадали.”

След инцидента Ожие и Инграсия спечелиха третия кръг от тазгодишния Световен рали шампионат с крехките 0.6 секунди пред Елфин Еванс и Скот Мартин. На трето място завършиха Тиери Нювил и Видеге с 8.1 секунди разлика от победителите. Зад тях на време от 1:25.1 се нареждат естонците Ойт Танак и Мартин Ярвеоя. Челната петица затвори екипажът на M-Sport Адриен Формо и Ренауд Жамол с над 3 минути и половина разлика от Ожие и Инграсия.