Нюрбургринг кръсти завой от пистата на Сабине Шмиц

Нюрбургринг кръсти завой от пистата на Сабине Шмиц

18/06/2021 0 By Габриела Стойчева

Кралицата на Нюрбургринг Сабине Шмиц почина на 16 март тази година след продължителна битка с рака. Още в първите минути след черната вест беше организирана петиция на сайта на Change.org, за именуването на завой от пистата в Нюрбургринг в нейна чест. Само за 24 часа каузата беше подкрепена от над 10 000 души, като към момента това число е близо до 50 000 подписа.

Sabine-Schmitz-Kurve

След три месеца дебати кой точно завой трябва да носи нейното име, длъжностните лица на Нюрбургринг избраха първия завой на пистата (оформлението, което не включва Гран При частта). От сега нататък той ще е известен като „Sabine-Schmitz-Kurve“ или “Завоя на Сабине Шмиц”, но официалното откриване ще бъде на 11 септември по време на шестчасовото състезание по издръжливост “ROWE 6 Stunden ADAC Ruhr-Pokal-Rennen”. Изборът на събитие не е случен, тъй като Шмиц е първата и единствена жена-пилот, която печели 24-часа Нюбургринг, а за цялата си състезателна кариера Сабине е направила повече от 33 000 обиколки на “Зеления ад”.

Макар само на 51-годишна възраст, когато си отива, нейният принос на Нюрбургринг ще бъде вечно почитан, а наследството й ще се помни от бъдещите поколения, които ще минават през “Завоя на Сабине Шмиц”.

Снимки: autoevolution.com