Посрещнете най-бързата електрическа Skoda – Enyaq Coupé iV vRS

Посрещнете най-бързата електрическа Skoda – Enyaq Coupé iV vRS

31/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Във вариант vRS Skoda Enyaq Coupé iV произвежда 295 к.с., 460 Нм и ускорение 0-100 за 6,5 секунди

Всеки един от 3-те варианта Enyaq Coupé iV ще се предлага само с 82-кВтч батерия, която позволява бързо зареждане от 10 до 80 % за 29 минути. Мощността обаче варира, от 201 к.с. до прекрасните 295 к.с. в Enyaq Coupé iV vRS.

На първо място имаме Enyaq Coupé iV 80 със своите 201 к.с. и изцяло задно задвижване. Следват Enyaq Coupé iV 80x и Enyaq Coupé iV vRS, които получават втори електромотор на предната ос, което осъществява задвижване на четирите колела. Enyaq Coupé iV 80x има системна мощност от 261 к.с., докато топ версията и първият електрически vRS вариант изобщо за Skoda – Enyaq Coupé iV vRS блести с 295 к.с. и максимален въртящ момент от 460 Нм. Ускорението с красивото и мощно купе от 0 до 100 км/ч се осъществява за 6,5 сек., а максималната скорост се равнява на 180 км/ч.

Благодарение на изключителната аеродинамика и ниския коефициент на съпротивление от 0.234, новото купе разполага с максимален пробег до 545 км по цикъла WLTP. Enyaq Coupé iV се присъединява към производството на Enyaq iV в завода на Skoda в Млада Болеслав, Чехия. Така двата модела стават единствените, ползващи MEB платформата в Европа, които се произвеждат извън Германия.

По отношение на дизайна, Enyaq Coupé iV впечатлява не само с елегантността си, но и спортния характер, особено подчертан при Enyaq Coupé iV vRS. Отпред виждаме ярки аеродинамични елементи, както и странични прагове в цвят на каросерията. Алуминиевите джанти са с размери между 19 и 21 инча. Както и при ENYAQ iV, купето се предлага с опцията Crystal Face, където вертикалните ребра на решетка са осветени от 131 светодиода. ENYAQ COUPÉ iV vRS се предлага с Crystal Face като стандарт.

Седалките в интериора са микс от 40% естествена вълна и 60% полиестер от рециклирани PET бутилки. Таблото е тапицирано с плат; доминират меките материали и светлите цветове. Стандартните елементи включват 13-инчов централен инфотейнмънт екран и 5,3-инчов цифров кокпит, който по избор може да бъде допълнен от head-up дисплей с разширена реалност. Също така всички Enyaq Coupé iV се предлагат с двузонов климатроник, многофункционален кожен волан с две спици, както и бутон за стартиране без ключ KESSY GO. Всички модели разполагат и с отопляем волан с лостчета за регулиране на степента на възстановяване на енергията. Оборудването може да бъде разширено с десет опционални пакета, подредени по елементи, като комфорт, динамика на шофиране, климатичен контрол, асистиращи системи и инфотейнмънт. 

Снимки: Skoda