Караме новото MINI Cooper SE с ексклузивен покрив

Караме новото MINI Cooper SE с ексклузивен покрив

15/11/2021 0 By Габриела Стойчева
Кажете здравей на фейслифт MINI Cooper SE! Нулево-емисионната версия на оригиналната мини кола с предно задвижване, 184 к.с., 32,6-киловатчасова батерия и реален пробег от близо 190 км.

Под капака, или по правилно да кажем под пода, се намира същият задвижващ блок, с който се запознахме още при лансирането на модела през 2019 г. Да, точно така – фейслифт версията на електрическото MINI не е получила ъпгрейд по батерията или мощността. Тогава къде е съществената промяна? Ами – в очевидното, буквално, външния вид!

Вече ви запознахме с обновената визия на Cooper гамата с ревюто на спортния John Cooper Works. Новата шестоъгълна решетка, която се простира до основата на предната броня, въздуховоди от двете страни на бронята и някак по-рафиниран, ако щете възпитан го наречете вид, който бяга от бандитския облик, който MINI дълги години преследваха. Пред нас вече стои един сдържан, но в никакъв случай скучен или обикновен дизайн, който много отива на марката – а клиентите обожават. 

Тестовият ни модел обаче не е просто обикновена фейслифт версия на Cooper SE, а може би най-дизайнерската версия на фейслифт Cooper SE. Ако се загледате добре в снимките, ще забележите, че покривът на “нашето” MINI сякаш е минал през фина обработка във Photoshop. Истината обаче е, че фината обработка не е направена в едноименната програма, а в завода на компанията в Оксфорд. Дизайнерският елемент носи името Multitone Roof и беше представен това лято като част от моделите Cooper с 3 и 5 врати и Clubman. Иновативно решение за много други, но не и за MINI, които имат дълбока традиция с фокус върху покрива.

Опцията е налична като част от нивото на оборудване MINI Electric Collection, с което получавате преливащ се от тъмносиньо в светлосиньо и накрая черно покрив. Освен цената от малко над 6000 лева, с която ще трябва да се разделите, ще се наложи да се ограничите и до само два екстериорни цвята – Island Blue като на тестовата ни кола и Rooftop Grey. Не се сърдете, има хора с ексцентричен вкус и за всеки случай MINI са се погрижили да не се поръчват конфигурации, които ще влязат в списание Vanity Fair в категорията “Най-зле облечени”… 

Малко след този тест дивизията на MINI в САЩ обяви, че пуска лимитирана серия покриви, дело на 3 дизайнера – базираният в Бруклин вицепрезидент на дигиталния дизайн в MTV Entertainment Group Рич Ту, Шейн Грифин, който има богат опит с колаборации с артисти като Кание Уест, Кид Къди, Уиз Калифа и други, и Шона Х – независимият артист с преливащото от цветове въображение. Колаборацията с базираните в САЩ артисти е част от кампанията на MINI “BIG LOVE” и е още едно доказателство, че ако търсите заводски индивидуализъм марката е една.

Колкото до пробега, абсолютно спокойно могат да бъдат изминати 180 км в градски условия. Имаме 4 режима на шофиране – Sport, който изсмуква всичките 184 к.с. от автомобила и ви кара наистина да изпитате електрическото удоволствие от шофирането, стандартния Mid и ултра икономичните Green и Green+, вече с които може да изминете и над 200 км с едно зареждане. Както и при други електромобили със сходни размери и капацитет на батерията, MINI Cooper SE достига 80% заряд в диапазона между 30 и 40 минути на бързозарядна станция. И не се притеснявайте от алтернативното задвижване, типичното Go-kart усещане за MINI е по-живо от всякога…