3 580 000 евро могат да ви купят Chiron Super Sport, а въображението ви да го достави така

3 580 000 евро могат да ви купят Chiron Super Sport, а въображението ви да го достави така

06/04/2022 0 By Габриела Стойчева

Bugatti Chiron Super Sport е малко по-спокойната версия на счупилия рекорда за максимална скорост Chiron Super Sport 300+, който през 2019 г. премина бариерата от 300 мили в час (482,80 км/ч)

“Ограничен” до максимална скорост от 440 км/ч, и ускорение от 5,8 секунди… от 0 до 200 км/ч, всички бройки от Chiron Super Sport са вече резервирани. Което означава, че вече дори парите не могат да ви купят Super Sport, освен, ако някой не се откаже от своята поръчка. Но за малцината щастливци, Bugatti ще изпълни и най-съкровената мечта – индивидуален Chiron, който по свой смисъл е единствен в света. 

Пример за такъв е един от първите доставени Chiron Super Sport, който получи специално отношение от програмата за персонализиране Sur Mesure на Bugatti. С индивидуално разработена боя „Vagues de Lumière“, персонализираната единица е резултат от тясно сътрудничество между собственика и екипа Sur Mesure на Bugatti.

Custom Bugatti Chiron Super Sport side profile

Сложният стил „Vagues de Lumière“, който на български буквално означава „вълни от светлина”, е истинска демонстрация на степента, до която клиентите могат да направят своето Bugatti още по-свое. Резултатът е сложен ръчно рисуван модел, който имитира начина, по който светлините се отразяват от извитите панели на Chiron Super Sport.

По отношение на разликите между “обикновения” Chiron и Chiron Sport, Chiron Super Sport е по-близко до Super Sport 300+, отколкото до другите. Отпред Chiron Super Sport е с по-рафинирани линии, което изключително помага за бясното препускане през въздушната струя и достигане до 440 км/ч. Задната част излиза на 25 см повече, което пък помага за задържането на ламинарния въздушен поток към тялото възможно най-дълго, за да намали съпротивлението.

Накрайниците на изпускателната система са преместени от централната си позиция на обикновения Chiron, към два двойни, разположени един върху друг от двете страни на по-големия заден дифузьор. Предният капак е перфориран с по девет дупки над всеки калник за допълнително освобождаване на налягането на въздуха от отворите на предните колела, като по този начин генерират опростена притискаща сила на предната ос. 

Преди време чуждестранен колега тества Chiron Super Sport и беше описал преживяването в подобен ред мисли: „Парите не могат да ви купят време, но 3 580 000 евро могат да ви купят Chiron Super Sport. И докато 1578 конски сили няма да удължат срока ви на годност, безумното ускорение в Super Sport натъпква адски много живот за кратък период от време.” Няма какво да добавим. Поне докато не тестваме и ние някой Chiron…

Снимки: Bugatti