Джем Бюлюкбаши е първият пилот от виртуалната серия F1 Esports, който да премине във Формула 2

Джем Бюлюкбаши е първият пилот от виртуалната серия F1 Esports, който да премине във Формула 2

13/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Възпитаникът на F1 Esports Series Джем Бюлюкбаши ще се състезава в шампионата на FIA Формула 2 през 2022 г. с Charouz Racing System.

23-годишният турчин е първият “виртуален състезател”, който се дипломира в серията и преминава на по-горно ниво, в реална състезателна обстановка. 

„Ако не бях участвал във F1 Esports, никога нямаше да имам шанса да се кача в истински болид – нямаше да съм там, където съм сега.”
Cem Bolukbasi of Scuderia Toro Rosso during Show Two of the Esports Series at GFinity Arena on October 31, 2018 in Fulham, England. (Photo by Christopher Lee/Getty Images for Red Bull Racing)

Бюлюкбаши започва кариерата си във F1 Esports Series и прекарва последните няколко години в шампионати за спортни автомобили и едноместни болиди.  

„Наистина нямах време да го оставя да потъне в съзнанието ми“, казва 23-годишният турски младеж. „Мисля, че осъзнаването става все повече и повече с всеки час. Това беше голяма мечта, която всъщност се случи, така че е доста трудно да се опише с думи, но е много вълнуващо и съм много щастлив.”

След като се състезава в серията F1 Esports 2017 и 2018, Бюлюкбаши се присъединява към частична кампания за 2019 г. със състезания в GT4 European Championship. Той продължава да кара два пълни сезона в GT4 състезания през 2020 и 2021, като по пътя печели две победи в категорията Pro-Am.

През 2021 г. Бюлюкбаши се фокусира силно върху едноместните автомобили, участвайки в азиатския шампионат F3. По-късно същата година той печели дебютното си състезание в EuroFormula Open, присъединявайки се към Van Amersfoort Racing от четвъртия кръг на сезона. След първата си победа на Хунгароринг, той печели втора победа по-късно в Испания, завършвайки пети в класирането.

Първият тест във Формула 2 на Бюлюкбаши дойде в Абу Даби в края на 2021 г., управлявайки автомобил на Van Amersfoort Racing. През 2022 г. той ще се състезава за Charouz, като неговият съотборник за сезона все още не е обявен.

„Бях в Абу Даби през 2017 г. за F1 Esports като Esports пилот“, споделя Бюлюкбаши. „Да се ​​върна четири години по-късно за тестове на автомобил от Формула 2 беше голяма лудост за мен, осъзнавайки всичко. Гледах финала на Формула 1, тестовете, а след това, ден по-късно, карах болид от F2. Бях като дете, което живее в една мечта през тези пет или шест дни.” 

Снимки: Red Bull Content Pool