В Китай въвеждат услуга за смяна на батерии за EV за 1 мин.

В Китай въвеждат услуга за смяна на батерии за EV за 1 мин.

18/01/2022 0 By GRACE PACE RACE

Наречена EVOGO, услугата ще позволи на шофьорите да сменят батериите на автомобила си за една минута

Contemporary Amperex Technology Co (CATL) е най-големият производител на батерии за електромобили в света. Компанията пусна модулна услуга за смяна на изхабени батерии с напълно заредени такива за електрически превозни средства в Китай.

Наречена EVOGO, услугата ще позволи на шофьорите да сменят батериите на автомобила си за една минута, споделят от CATL. 

Първоначалният план е да бъдат създадени станции за смяна на батериите в десет града около Китай, а потребителският достъп ще става чрез приложение. 

Станциите EVOGO ще позволят на потребителите на съвместими модели EV да заменят изтощени си батерии с прясно заредени. Първият автомобил, съвместим с услугата EVOGO на CATL, е Bestune Nat MPV, произведен от FAW Group. В бъдеще ще бъдат включени и други модели.

EVOGO swapping battery vehicle

Стартирането на EVOGO идва, когато компаниите от сектора на електрическите превозни средства се надпреварват да намалят разходите и да намалят „тревожността за обхвата“, за да увеличат привлекателността на продуктите, особено в Китай, където продажбите на EV са нараснали драстично в последните месеци.

Китайският производител на електромобили Nio вече е изградил мрежа от 700 станции за смяна на батерии в Китай от 2000 г. насам, което позволява на собствениците на автомобили Nio да сменят напълно заредена батерия за три минути. Geely, също китайски производител на автомобили, също заяви през септември, че има за цел да създаде 5000 станции за смяна на батерии за електрически превозни средства в световен мащаб до 2025 г.

Технологията за бързо зареждане на Tesla Supercharger обикновено отнема 15 минути, за да се презареди до около 320 км обхват. Американският гигант имаше планове за подобни проекти в миналото – подмяна на батерии вместо зареждане, но се оттеглиха от тяхната реализация.

Извън Китай услугата също набира популярност. Така Honda Motor Co. си партнира с Yamaha Motor Co. и производителят на скутери Piaggio, за да разработи сменяеми батерии за леки електромобили. Стартиращата компания в Сан Франциско Ample си партнира с Uber, за да предложи услуги за смяна на батерии на шофьори на Uber в Калифорния.

Снимки: CATL/EVOGO