WRC представи официално колите за 2022 г.

WRC представи официално колите за 2022 г.

15/01/2022 0 By Габриела Стойчева

В специално събитие, което се излъчи на живо в YouTube канала на WRC, хибридните автомобили от клас Rally1 за 2022 г. бяха представени

Събитието се състоя в Хангар-7, сградата на Red Bull в Залцбург, Австрия, която е домакин на колекция от исторически самолети, хеликоптери и състезателни автомобили от Формула 1. В присъствието на новия президент на ФИА и бивш WRC пилот Мохамед Бен Сулайем, действащите шампиони Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport и M-Sport Ford разкриха своите изцяло нови автомобили, които ще се състезават в 13 кръга на четири континента.

А ето и какво казаха отборите за предстоящия сезон:

Ford M-sport

WRC-FordPumaRally1-2022

От Ford M-sport коментираха, че това е ,,най-вълнуваща кола, която сме създавали, чувстваме се изключително уверени”. Гус Грийнсмит и Адриен Формо описаха автомобила, като наистина впечатляващ. 

Крейг Брийн добави ,,Колата е невероятна, истински впечатлен съм от резултата!”

Hyundai

WRC-Hyundaii20NRally1-2022

,,Готови сме за новата ера“

Японският отбор обаче не беше толкова въодушевен от хибридната технология. Ойт Танак описа колата като наистина трудна и предизвикателна. ,,Тук ще е нужен талант” – коментира естонецът след тестовете на новия i20 N Rally. 

,,Досега предизвикателствата преди първото състезание за сезона в Монте Карло бяха непредвидимите метеорологичните условия, гумите, сняг, ще има ли дъжд, но сега трябва да помислим и за допълнителни неизвестни.” – допълни Танак.

Младата надежда на Hyundai Оливър Солберг ,,За мен вече е наистина вълнуващо, да тествам колата, да научавам толкова много от легендите в отбора…”

Дани Сордо допълни ,,Ще бъде предизвикателно и интересно. Ще бъде по-трудно за всички, но мисля, че колата ще се представя много добре. С нетърпение чакаме Монте Карло, ще бъде интересно.”

,,Всички търсехме нова технология, с нарастването на разпространението на хибриди и електрически автомобили, и ние имаме нужда да докажем, че тази система има място в моторспорта. Няма съмнение, че WRC е един от най-трудните шампионати откъм настилка, метеорологични условия, и нямаме търпение да покажем как тази технология може да бъде интегрирана тук.”

Toyota Gazoo Racing

WRC-ToyotaGRYarisRally1-2022

Спортният директор на Toyota Gazoo Racing Кай Линдстрьом коментира предстоящия сезон като ,,микс от нерви и вълнение”. 

,,2021 г. беше много успешна за нас, но новите регулации крият изненади. Щастливи сме с колата, но ще видим резултатите от разработката чак в Монако, когато се състезаваме и с останалите отбори на една настилка.”

Най-младият пилот с подиум в историята на WRC Кале Рованпера оптимистично сподели: ,,Разбира се, искам да продължим с победите от миналата година. Искаме да сме в битката на всеки кръг, но естествено, искаме и да сме в битката за титлата.

Елфин Еванс добави, че все още му е трудно да свикне с колата, но екипът е свършил страхотна работа.

Новата хибридна технология в детайли:

Снимки: WRC