Volvo ще представи своята система за безнадзорно автономно шофиране

Volvo ще представи своята система за безнадзорно автономно шофиране

11/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Volvo иска да въведе неконтролирано автономно шофиране по магистрала със следващото си поколение електрически автомобили, първото от които е електрическият наследник на XC90

Програмата ще се казва Ride Pilot и Volvo казва, че първо ще бъде достъпна за купувачи в Калифорния като абонаментна услуга и ако всичко върви по план, тя ще бъде достъпна и другаде.

Volvo Cars' Concept Recharge safety illustration
Илюстрация за безопасност на концепцията Volvo Recharge

Програмата не е одобрена изцяло още и предстоят да се извършат още тестове. Засега функциите за автономно шофиране се тестват по пътищата в Швеция заедно със Zenseact, софтуерната компания, чиято разработка е програмата за автономно шофиране на Volvo, и събира данни в Европа и САЩ. До средата на тази година компанията възнамерява да започне тестове по пътищата в Калифорния, където климатът, условията на движението и регулаторната рамка осигуряват благоприятна среда за въвеждане на автономно шофиране.

„Горди сме да обявим планираното пускане в САЩ на нашата първа функция за автономно шофиране без надзор, тъй като се стремим да зададем нов индустриален стандарт за автономност, без да правим компромис с безопасността“, каза Матс Моберг, ръководител на отдела за изследвания и разработки във Volvo Cars.

Volvo Concept Recharge

Алгоритъмът, който ще позволи на новия електрически SUV да знае къде се намира и какво има около него в реално време, се състои от един LiDAR сензор, пет радарни сензора, осем камери и шестнадесет ултразвукови сензора. Volvo споделя, че също така непрекъснато ще подобрява системата с актуализации по въздуха.

Името „Ride Pilot“ предполага какво може да очаква водачът: когато колата се движи сама, Volvo поема отговорност за шофирането, предлагайки на водача комфорт и спокойствие.

Volvo се въздържа да каже кога ще дебютира безнадзорният Ride Pilot, но се смята, че новият електрически SUV ще пристигне през следващата година като 2024 г. модел. Концепцията Volvo Recharge 2021 визуализира производствения модел.

Снимки: Volvo