Volkswagen ID.7 GTX Tourer идва с 4MOTION и голямата батерия като стандарт

Volkswagen ID.7 GTX Tourer идва с 4MOTION и голямата батерия като стандарт

14/03/2024 0 By GRACE PACE RACE

Първият електрически фастбек седан, след това първото електрическо комби, а сега и най-мощното комби серийно производство

Бързо след премиерата на Volkswagen ID.7 седан и ID.7 Tourer, Volkswagen представя и най-новото попълнение в моделното семейство – ID.7 GTX Tourer. GTX е електрическият аналог на доказалия се във времето бадж GTI. Новата линия е запазена ексклузивно за електромобилите на Volkswagen, като паралелно с ID.7 GTX Tourer дебютира изцяло новият ID.3 GTX, както и ID. Buzz GTX. 

Новият ID.7 GTX Tourer - дизайн
Като размери ID.7 GTX Tourer не се променя спрямо стандартния Tourer и дори седан версията. Но комби каросерията го прави по-удобен за дълги пътувания с багаж.

Към разширеното серийно оборудване спадат детайли като електрическото Dualmotor двойно предаване (разбирайте задвижване на всички колела) и „IQ.LIGHT – LED-матричните фарове“ плюс 3D-LED-задни светлини и илюминирани VW-емблеми на специфично оформената при GTX предна и задна част. 

Новият ID.7 GTX Tourer - дизайн

4MOTION задвижването се характеризира с новия APP550 210-киловатов електромотор на задната ос и с 80 кВ на предния мост или обща мощност от 340 конски сили. В зависимост от моментната ситуация и нуждата от мощност, предният електромотор се активира в рамките на части от секундата. Тук става дума за асинхронен агрегат (ASM) с означение AKA150, който в режим Standby почти не изразходва енергия.

Новият ID.7 GTX Tourer - дизайн
Volkswagen ID.7 GTX Tourer се лансира в запазения за GTX цвят Kings Red Metallic, който Volkswagen споделя, че е нещо като модерна интерпретация на класическия Tornado red Uni - икона за Golf GTI

Наред на увеличената мощност, окачването също е преработено, като стандартно спортно настроеното прогресивно кормилно управление е включено, а опция остава и адаптивното регулируемо окачване DCC.

Специално съобразени с GTX дизайна са и новите 20-цолови колела от лека сплав, а като специално оборудване ще последват също и 21-цолови.
Специално съобразени с GTX дизайна са и новите 20-цолови колела от лека сплав, а като специално оборудване ще последват също и 21-цолови.

Друго отличително е, че за Volkswagen ID.7 GTX Tourer е стандартно заложена по-голямата 86-киловатчасова батерия, която се води версия Pro S при представените досега вариации на ID.7. Новата батерия позволява и пикова мощност на зареждане до 200 кВ, което намалява времето за зареждане и в идеални условия би увеличило от 10 до 80% за „значително” по-малко от 30 минути.

Новият ID.7 GTX Tourer - дизайн

ID.7 GTX Tourer също така получава индивидуален дизайнерски завършек. Отпред подписа на GTX е подчертан от светлинна графика и допълнен от оформената предна броня с решетка с мрежа тип пчелна пита. Релсите на покрива, които иначе са изпълнени в цвят „матово сребристо“, са черни. 

Новият ID.7 GTX Tourer - интериор

Интериорът е облагороден с детайли като спортни седалки с перфориран GTX надпис в облегалките, специфичен за GTX мултифункционален волан с червени шевове, както и червени кантове на седалките, арматурното табло и тапицериите на вратите. 

Снимки: Volkswagen