Toyota GRMN Yaris е ултимативният хотхеч за писта или рали

Toyota GRMN Yaris е ултимативният хотхеч за писта или рали

14/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Toyota GRMN Yaris е ултимативният хотхеч за писта или рали, но само 500 човека ще могат да му се порадват в реални условия… при това всичките в Япония

Toyota Gazoo Racing представи премиерата на GRMN Yaris по време на Автосалона в Токио днес. 500 бройки са предвидени за производство, като доставките към клиенти се очаква да започнат през лятото на 2022 г. За съжаление за нас, европейците, моделът ще бъде наличен за продажба само в Япония. 

GRMN Yaris е напълно настроена версия на GR Yaris, която е преминала през стриктно усъвършенстване с помощта професионални шофьори. Освен това предстои да бъде активирана нова програма, която ще предостави на клиентите вида всекидневна еволюция на колата и персонализиране на водача, присъщо за колите и персонализацията в моторните спортове. 

Toyota GRMN Yaris е с подобрена твърдост на каросерията, теглото е намалено с приблизително 20 кг спрямо “обикновения”  Yaris GR, общата ширина е увеличена с 10 мм за аеродинамично подобрение, а височината е намалена с 10 мм за по-нисък център на тежестта. Също така, GRMN Yaris използва механичен диференциал с ограничено приплъзване, скоростна кутия с близко съотношение на предавките. Въглеродни влакна са използвани за предния капак, покрива и задния спойлер, задните седалки също са премахнати. Здравината е подсилена с 565 повече точкови заварки в сравнение с GR Yaris.

Изненадващото обаче е, че GRMN Yaris не получава по-мощен двигател, а залага на същия 1,6-литров, трицилндров двигател от GR с 268 к.с.

Освен това, чрез двете услуги – Програма за актуализиране и Програма за персонализиране – Toyota ще предостави на клиентите „автомобили, които се развиват бързо и могат да бъдат пригодени индивидуално за всеки“, точно както са в моторните спортове. GRMN Yaris ще предлага еволюция на автомобила в реално време за всяко състезание с програмата за актуализиране и изживяване при шофиране, което показва повече производителност чрез приспособяване на автомобила към водача с програмата за персонализиране.

Ако търсите ултимативното пистово изживяване, GRMN Yaris се предлага и в по-настроения Circuit Package. Пакетът подобрява окачването с регулируеми амортисьори Bilstein, добавя по-големи спирачки, включва специални 18-инчови джанти и усилва екстериора със странични прагове и спойлер. Цветът на екстериора също ще е специален, на име Matte Steel. Само 50 от тези пакета обаче ще бъдат предложени за продажба.  

Оборудването за дилърите ще е с пакет Rally Package, който включва GR амортисьор и къса стабилизираща щанга, комплект GR предпазител за пода и GR ролбар.

Toyota GRMN Yaris Circuit Package in Platinum White Pearl Mica

Както при GR Yaris, производството ще се извършва на специална производствена линия в завода на Toyota в Мотомачи, а плановете са сглобяването да се извършва от членове на екипа на takumi (майстори в изработката). Цената на GRMN Yaris Rally Package е 64 235 евро, а на Circuit Package съвсем малко отгоре, на 64 912 евро, но както споменахме, моделите ще са налични за продажба само в японските дилърства.

Снимки: Toyota