Toyota Aygo X може да е перфектната формула

Toyota Aygo X може да е перфектната формула

05/11/2021 0 By GRACE PACE RACE

Представете си автомобил с дължината на Fiat Abarth, който спокойно може да побере 4 души. Автомобил, който приема извънградските предизвикателства еднакво добре, колкото и тези в града. Автомобил, който изобщо не се нуждае от нечие одобрение, защото просто е такъв, харесва ли ви или не. Това е изцяло новото Aygo X.

Когато стана ясно, че Aygo получава наследник с добавката X отзад, някак представата за компактна и икономична, градска кола, която можеш да паркираш почти навсякъде (съжаляваме Aygo, навсякъде може да паркира само Smart) се разми – хем Aygo, хем “джип”?! Истината обаче е, че просто трябваше да изчакаме премиерата на модела, която беше вчера, за да стане ясно, че представата не се “размива”, а се допълва. 

Aygo X е само с 235 мм по-дълга от Aygo, а междуосието получава едва 90 мм допълнение, в резултат на което общата дължина е вече 3700 мм. 125 мм са прибавени към широчината на познатото ни Aygo, правейки наследника му 1740 мм широк. Комфортът отпред е гарантиран с 45 мм повече пространство в областта на раменете, а цялостното усещане за повече пространство е постигнато с добавяне на 50 мм към височината до 1510 мм. Радиусът на завиване пък е 4,7 м, който е близко до 4,3-метровия радиус на Honda e, която от най-лява лента при обратен завой влиза отново в най-лява лента, така че може да си представим, макар и да не сме тествали все още модела, точно колко е маневрен Aygo X. Капацитетът в багажника варира от 231 л до впечатляващите 829 л при спуснати седалки.

И макар на външен вид да изглежда много добре, Aygo X далеч не е много бърза – 15,6 секунди са нужни на стрелката да чукне 100 км/ч, но затова пък по данни на Toyota средният разход по WLTP стандарт е 4,9л/100 км с безстепенния автоматик и 4,7 за конфигурацията с ръчна кутия. Максималната скорост е малко под 160 км/ч, но преди да ги достигнете със сигурност ще се насладите на опционалния платнен покрив – опция, която се предлага за първи път при кросоувър от А-сегмента.

Двигателят е само един, 1-литров, 3-цилиндров мотор със 72 к.с. и 93 Нм максимален въртящ момент.

Aygo X прави голяма крачка напред по отношение на безопасността, като въвежда Toyota Safety Sense като стандарт на всички пазари за първи път на компактен модел от А-сегмента. Технологията ще използва комбинация от камери и радар с милиметрови вълни, която ще предупреждава при сблъсък, ще засича пешеходци през деня и нощта, разпознава велосипедисти през деня, ще има интелигентен адаптивен круиз контрол, асистент за проследяване на лентата и асистент за аварийно управление.

На централно място в интериора ще е разположен 9-инчов инфотейнмънт дисплей, а с приложението MyT клиентите могат да следят състоянието на колата си, като например анализ на шофиране, ниво на гориво, предупреждения и проследяване на колата.