The I.C.E. St. Moritz – където класически коли се състезават върху най-известното замръзнало езеро в Швейцарските Алпи

The I.C.E. St. Moritz – където класически коли се състезават върху най-известното замръзнало езеро в Швейцарските Алпи

08/02/2023 0 By Габриела Стойчева

The I.C.E. St. Moritz или още зимният Конкурс по елегантност в Сейнт Мориц, е Събитие с главно „С”. Класически автомобили, състезание, замръзнала писта - формулата, която привлича стотици колекционери и фенове от 2019 г. насам

За 5-а поредна, макар и трета официална година, колекционери от цял свят ще могат да се насладят на безпрецедентното изживяване да карат колите си по покритата със сняг писта; и това на фона на конни надбягвания и мачове по поло, докато публиката ще се наслаждава на всяка частица адреналин отблизо.

THE ICE St. Moritz 2022

Историята

Както споменахме, The I.C.E. St Moritz (идва от The International Concours of Elegance, но акронимът е особено закачлив) се провежда за първи път през 2019 г. Историята разказва, че през 1985 г. група шотландски и британски приятели са отишли до Сейнт Мориц със своите класически Bentley коли, за да отпразнуват стогодишнината на Cresta Run. Част от тържеството е проведено с каране на колите им около пистата за конни надбягвания над замръзналото езеро там.

THE ICE St. Moritz 2022

Сред смаяните зрители е бил и основателят и патрон на The I.C.E., Марко Макаус, като гледката, на която става свидетел, разпалва въображението му. През 2019 г. се проведе тестово издание, а концепцията и проектът бяха усъвършенствани през двете Covid години. 

The I.C.E. St. Moritz 2023 г.

THE ICE St. Moritz 2022

Тази година The I.C.E. St.Moritz за първи път ще се проведе в рамките на два дни: в петък, 24 и събота, 25 февруари. През първия ден от събитието организаторите обещават езерото да бъде превърнато в открит музей, където публиката ще може да се възхищава на красотата и историята на всяка кола, и където автомобилите ще бъдат оценени от избрано жури.

Програмата през втория ден ще продължи с редуване между статични и динамични събития, като колите със зимни гуми ще се могат да тестват сцеплението им върху замръзналото езеро.

THE ICE St. Moritz 2022

Участващите автомобили също така ще бъдат разделени в пет категории както следва:

> Отворени колела

Категория, посветена на едноместни състезателни автомобили от 50-е, 60-е и 70-е години на миналия век. „Автомобили, които не виждате всеки ден в Сейнт Мориц и които връщат златната ера на автомобилните състезания в очите и спомените ви.”

> „Barchetta” на езерото

BARCHETTA cars

„Barchetta“ е онова, което журналистът Джовани Канестрини нарича историческото Ferrari 166 през 1948 г. И този термин остава непроменен оттогава. За не съвсем запознатите с историята, това име се отнася до откритите двуместни състезателни коли от 50-е години на миналия век. 

> Льо Ман 100

Porsche 904 THE ICE St. Moritz

100-ото издание на 24-те часа на Льо Ман ще се проведе през 2023 г., а The I.C.E. ще отдаде специален почит на легендарното състезание с отделна категория. Тя ще включва селекция от състезателни автомобили, които са познали успеха си в Льо Ман – все пак, само най-великото състезание за издръжливост в света.

> Концептуални автомобили и 1 от 1 модели

THE ICE St. Moritz 2022

Категория, която обединява наистина уникални примери: концептуални автомобили, родени от умовете на гениални дизайнери, които са предвидили много иновации, по-късно приети за серийно производство, и 1 от 1 бройки, направени за собственици, които просто могат и искат да имат нещо уникално.

> „Кралици” на колела

Тази категория обединява някои от най-емблематичните автомобили на 20-ти век.

Снимки: The I.C.E. St. Moritz