Електрическото STI E-RA е бъдещето на спортните модели на Subaru

Електрическото STI E-RA е бъдещето на спортните модели на Subaru

14/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Първата цел на STI E-RA е да се опита да запише време за обиколка от 6 мин. и 40 сек. на Нюрбургринг

На автосалона в Токио определено не скучаят – след две изпълнени с адреналин премиери от страна на Toyota, следващата японска марка, която да представи нещо коренно различно беше Subaru. 

Дивизията Subaru Tecnica International (STI) стартира STI E-RA CHALLENGE PROJECT – проект за проучване и развитие на STI гамата в близко бъдеще в сферата на електрическите моторните спортове. На Автосалона в Токио днес, японската компания представи два концептуални електромобила: STI E-RA и Solterra STI. Въглеродно-неутралните автомобили бележат началото на нова ера за подразделението на японската марка за моторни спортове, която ще бъде белязана от използването на алтернативно задвижване. 

STI E-RA Subaru rear end

Първата цел на STI E-RA е да се опита да запише време за обиколка от 400 секунди (6 минути 40 секунди) на Нюрбургринг от 2023 г. нататък. Това ще бъде евентуално постигнато благодарение на четирите електрически мотора, задвижващи STI E-RA Concept – по един, разположен близо до всяко от четирите колела. Това позволява на Subaru да използва технология за векторизиране на въртящия момент на четирите колела. Тези двигатели са разработени и доставени от Yamaha, с обща изходна мощност от 1073 конски сили, които се захранват от 60-киловатчасова литиево-йонна батерия. Subaru започва от рано подготовката с развитието на система за задвижване на четирите колела, която е част от разпоредбите на ФИА за бъдещи моторни спортове в клас E-GT.

Subaru Solterra ST Concept

Втората електрическа концепция, представена от Subaru на Автосалона в Токио е на Solterra STI CONCEPT. Моделът се основава на изцяло електрическия SUV Solterra, който направи своя световен дебют през ноември 2021 г. Механични промени не са налични оттогава, но козметичните включват спойлер на покрива, черешово-червени под спойлери и други специални части от екстериора, които комплиментират динамиката. Solterra EV се задвижва от два двигателя, по един на всяка ос, като всеки двигател генерира 107 к.с. (80 kW). Комбинираната мощност е 215 к.с. (160 kW). С 71,4 кВтч литиево-йонна батерия, Solterra има пробег от приблизително 460 километра по цикъла на WLTP, но според японския стандарт.

Снимки: Subaru