Seat Leon Xcellence – за рецепторите на живота | Тест

Seat Leon Xcellence – за рецепторите на живота | Тест

22/12/2020 0 By Габриела Стойчева

Следващата дестинация - Seat Leon Xcellence

Ако сте стъпвали поне веднъж на испанска земя, вероятно сте запознати с живота в китните градчета, чиито малки улици са павирани, виното се пие директно на тезгяха, платото от колбаси и сирена побира цветовете на дъгата, а вечерно време малки лампички проникват между процепите върху традиционните испански каменни къщи от 16-ти век. Обедите често прерастват във вечеря, виното се измерва с усмивки вместо с чаши, разходките са дълги, хлябът е винаги прясно изпечен, а настроението – “Así es la vida!” (бел. прев. “Това е животът!”).
Ако пък все още не сте посещавали Испания, то за жалост не се намираме в подходящ момент за пътуване до там. Обаче, въпреки че GRACE PACE RACE не е туристическа агенция, има предложение за вас, за което паспорт няма да ви е нужен, но шофьорска книжка – силно препоръчителна.

Затегнете коланите, следваща дестинация: новият Seat Leon Xcellence.

Нали знаете какво казват за първото впечатление

Новият Seat Leon Xcellence е в крачка не само с твоето всекидневие, но и със световната мода – обновената задна част на модела е интегрирана със стоп по цялата му дължина – дизайнерски подход, към който все повече авто производители се обръщат. Разликата тук е, че няма да се чувствате сякаш всички са изгубили идентичност, защото стопът на новия Leon Xcellence е един от най-впечатляващите и отличителни на пазара в момента. През деня създава силен контраст с останалата част на автомобила (особено когато екстериорният цвят е “Mystery Blue” като на тестовия модел), а вечерно време сияе по-силно от светлините на града. 

Сигурна съм, че ако автомобилът участваше в някакъв вид състезание, всички участници нарочно щяха да финишират след него, само и само да се наслаждават на гледката.

А закачливата емблема “Leon” отзад… черешката на тортата. Толкова модерно, толкова свежо и разчупено, като същевременно няма да сметнете за нищо нередно, ако от колата излезе бизнесдама или бизнесмен, от-до в костюм и с най-сериозната физиономия на лицето си. Новият Seat Leon Xcellence просто е от онези модели, които приемат настроението на собственика си – младежки вид, бизнес усещане, приключенски дух – той е палитра от излъчвания, за които никога не можем да кажем, че не са на мястото си.

Отпред също забелязваме радикална промяна спрямо предишното поколение – изцяло нови фарове, уголемена решетка с променен дизайн, издължена предница и въобще споменът от симпатичният, но обран Leon 5F е тотално заличен. 

Или иначе да го кажем така: дизайнът на четвъртото поколение Seat Leon е най-скромният начин да заявиш “Виж ме. Различен съм.”, без да го изричаш.

Качество “Xcellence”

Новият Seat Leon Xcellence ни посреща с испанско “Здравей”, а секунди по-късно отговаря на настроението ни с интегрираната лед светлина в интериора. Нуждаеш се от спокойствие след напрегнат ден? Просто избери опция “Calm” и купето ще бъде обсипано с бяла мека светлина. Чувстваш се енергизиран? Опция “Active” е решението настроението да не спада. Навън е студено, а ти се нуждаеш от нещо, което да стопли не само тялото ти, но и душата? Запалваме “виртуална камина” с опцията “Hot”. Новият Leon е в тон с всяка твоя крачка и до теб винаги когато се нуждаеш от някой, който да отговаря на настроението ти, или дори да го промени за добро…

Въпросните светлини са част от технологичното развитие на модела – цялото купе е обградено в лед ленти, които първоначално биха ви накарали да ах-нете, така както “звездното небе” в някой Rolls-Royce или интериорните светлини на Boeing 737. Интересен подход също е, че индикаторите за сляпата зона са преместени в тях – т.е. когато сензорът засече автомобил, който вие не виждате, част от лед лентата на вратите започва да премигва и да ви предупреди да не предприемате маневра. Всъщност това е гениална идея, защото периферното зрение веднага засича сигнала и дори не е нужно да отмествате поглед от пътя, за да се уверите в него. А, и по същия начин Leon ви предупреждава, че имате отворена врата.

Веднага щом пробвате всички опции на лед светлините (а вие ще искате да ги разгледате), погледът ви ще бъде грабнат от “дървената” апликация – опция, с която беше оборудван нашия Seat Leon Xcellence. Рядко имитация на естествени материали стои стилно, но тук някак идеално пасва на интериора, без да си задавате въпроса “Защо?”. Новият волан, накрайниците на въздуховодите, дигиталните прибори и въобще всеки елемент е създаден на допълва луксозната идеология на автомобила, за което можем само да кажем поздравления. 

И понеже новият Leon е инжектиран с ДНК-то на Golf MK8 (не се притеснявайте, няма странични ефекти от това), поредната черта, която споделят, е липсата на всякакви бутони за управление на каквото и да било (е, освен тези на волана, автоматичната спирачка и бутонът за стартиране на двигателя). От една страна това е чудесно, защото купето отвътре изглежда наистина елегантно, но пък от друга, препоръчвам да научите “на сухо” как да си пуснете радиото или да промените настройките на климатика, защото в движение ще се наложи да направите тренировка на врата си с движенията: поглед към пътя, поглед към дисплея, поглед към пътя, поглед към дисплея, и така докато не нагласите желаната настройка на температурата или озвучението. Ако пък се хвърлите директно в дълбокото, не се притеснявайте – новият Leon с радост ще свърши работата вместо вас, защото е екипиран с  жестов и гласов контрол, при това на български език.

Срещу ниво на оборудване Xcellence получавате още озвучителна система BeatsAudio с 6 високоговорителя, 18-инчови фрезовани джанти и черен интериор, който може да разгледате на снимките.

Разбрахме за дизайна и технологиите, но какво е да шофираш Seat Leon Xcellence?

Тестваният автомобил е оборудван с 6-степенната ръчна трансмисия, която тук е наистина приятна за управление, благодарение на плавната и лесна смяна на предавките. Новият Leon споделя гамата от налични двигатели с Golf 8, а конкретно тестовият ни модел беше с 1.5-литровия TSI с 150 к.с. и 250 Нм – мощност, достатъчна да стигнете навреме с предварително планиране. Ако сте фен на спортно шофиране – FR е вашата спецификация на Leon, с която може да стигнете до 2-литровия TSI с 190 к.с. и 7-степенна автоматизирана DSG кутия. Но да се върнем на Xcellence – на ECO режим имате чувство, че с всеки изминал километър пробегът се покачва, вместо да намалява, а щом превключите на SPORT ще откриете, че новият Leon все пак не е скучен. На комфортен режим пък ще забравите да водите граждански битки с неравностите по-пътищата, защото ще спрете да ги усещате. 

Seat Leon tail light

Стабилност в завоите също не липсва, но Leon Xcellence не е спецификацията, с която бихте си доставяли спортен адреналин в ежедневието. Удоволствието от шофирането му се крие в дългите пътувания, приятна компания и хубава музика…и също както в китните испански градчета, животът с новия Seat Leon Xcellence засища всичките ти рецептори, защото с него няма нужда да стигате където и да било, за да си кажете “Así es la vida!”. Достатъчно е да запалите двигателя, да потеглите и съвсем неусетно ще осъзнаете, че някъде по средата на вашето пътуване, което може да е до магазин в другия край на града, до планината, или пък дълго планирано пътешествие през граница, си тананикате Así es la vida! Así es la vida! Así es la vida!…

Новият Seat Leon Xcellеnce започва от 43 350 лв с ДДС.

Оценката на GRACE PACE RACE за модела:

Комфорт
4.1/5
На пътя
3.9/5
Икономичност
4.3/5
Функционалност
5/5
Дизайн екстериор
4.5/5
Дизайн интериор
5/5
Обща оценка
3.8/5