Red Bull и AlphaTauri със специален дизайн за ГП на Турция

Red Bull и AlphaTauri със специален дизайн за ГП на Турция

06/10/2021 0 By Габриела Стойчева

Red Bull Racing и Scuderia AlphaTauri ще се състезават със специални дизайни на предстоящото ГП на Турция – уикендът, който оригинално трябваше да се проведе в Япония. След като Honda обявиха оттеглянето си от Формула 1 след приключването на настоящия сезон, отборите, използващи техните двигатели, искаха да отдадат специален почит на успешния дългогодишен съюз с японския доставчик.

Така двата болида на Red Bull Racing RB16B на Макс Верстапен и Серхио Перес ще бъдат “облечени” в предимно бяло – дизайн, вдъхновен от легендарната кола Honda RA 272, в която американският състезател Ричи Джинтер осигури първата победа във Формула 1 на доставчика на Гран при на Мексико през 1965 г. Междувременно, в AlphaTauri, задните крила на автомобилите AT02, управлявани от Пиер Гасли и Юки Цунода, ще бъдат изписани йероглифите あ り が と う (arigato), което означава „благодаря“.

max-verstappen-suzuka-honda
Макс Верстапен управлява Honda RA 272 на Сузука, © Red Bull

„Всички очаквахме с нетърпение да дадем шанс на японските фенове на Honda да отпразнуват нашето изключително успешно партньорство във Формула 1, на родна земя в Suzuka. Тъй като състезанието стана жертва на пандемията, просто не можахме да оставим уикенда да мине, без да отдадем почит на Honda и нейните невероятни фенове, като донесем малко от наследството си в Истанбул. Избраният за нашите автомобили дизайн отдава почит на забележителното пътуване на Honda във Формула 1 и се надяваме, че можем да дадем на феновете още една победа в тези легендарни цветове този уикенд. “ – коментира изпълнителният директор на Red Bull Racing Honda Кристиан Хорнер.

„Всички в Honda са изключително разочаровани, че Гран при на Япония трябваше да бъде отменено, като същевременно напълно разбира и се съгласява с причините зад това решение. Особено искахме да се състезаваме на Suzuka, тъй като това е последната ни година в шампионата, в момент, когато и двата ни отбора се представят много добре. Ние също така оценяваме, че японските фенове с нетърпение очакваха последното участие на Honda там и Юки Цунода да кара на родното си състезание. Знаем, че специалният дизайн не може да замени това, което би било много вълнуващ уикенд, но се надяваме, че феновете на Honda по целия свят, особено тези в Япония, ще приемат това специално решение като малък знак на нашата признателност за тяхната продължаваща подкрепа през всичките тези години.“ – добави Коджи Ватанабе, главен директор по бранд и комуникационни операции в Honda.

Въпреки оттеглянето, Honda ще продължават да доставят двигатели на двата отбора на Red Bull и след 2021 г.