Официално: Porsche и Audi се присъединяват към Формула 1

Официално: Porsche и Audi се присъединяват към Формула 1

02/05/2022 0 By Габриела Стойчева

По думи на главния изпълнителен директор на Volkswagen Group Porsche и Audi са решили да влязат във Формула 1 през 2026 г.

Днес в онлайн изявление, което се предаваше на живо в YouTube канала на Volkswagen Group, главният изпълнителен директор на концерна Херберт Дис потвърди слуховете – в крайна сметка Audi и Porsche наистина ще влязат в шампионата през 2026 г.

Не отскоро се спекулираше, че двете марки са в преговори за партньорство за влизане в най-високия клас на международните моторни състезания, като за това под каква форма ще фигурират имената на Porsche и Audi все още няма официален коментар. Засега най-очевидният ход е Porsche да се присъедини към Red Bull, където извън Формула 1 двете имена споделят ключов партньор – партньорът за гориво и масло на Red Bull „ExxonMobil” също е партньор и на Porsche. Имаше спекулации, че Audi ще купува McLaren, но Лора Конрад, PR мениджър в McLaren, опроверга тези слухове още през 2021 г.

Болидът на Porsche за Формула 1

Дис също сподели, че името на VW няма да присъства под никаква форма във Формула 1, уточнявайки, че форматът не пасва и марката няма да участва“. Вместо това Porsche и Audi ще участват в състезанието поотделно, като използват собствените си имена. 

Радикалните промени, които следва да влязат в действие от 2026 г., са ключови за решението на двете компании да се присъединят към Формула 1.

„Ако се занимавате с моторни спортове, трябва да участвате във Формула 1, тъй като там въздействието е най-голямо. Нещо повече, не можете да влезете във Формула 1, освен ако не се отвори технологичен прозорец, който променя правилата: така че всички да започнат отначало на едно и също място.” – коментира Дис.

Болидът на Porsche и Red Bull във Формула 1

Херберт Дис допълни в изявлението си, че предстоящите промени са идеалният момент за присъединяване към надпреварата в шампионата. 

„Тези промени означават, че сега трябва да изберете дали да участвате във Формула 1 или да забравите за темата за следващите 10 години. Нашите две първокласни марки смятат, че това е правилният момент и му отдават приоритет.” – допълва той.

Снимки: Camille De Bastiani