Porsche влиза в Льо Ман през 2023 с битурбо V8 двигател и 650 к.с.

Porsche влиза в Льо Ман през 2023 с битурбо V8 двигател и 650 к.с.

30/01/2022 0 By Габриела Стойчева

От 2023 г. Porsche ще се бори за обща победа в най-големите състезания за издръжливост в света, включително Льо Ман, Дайтона и Себринг

Porsche залага на V8 двигател с двойно турбо и 650 к.с., проектиран да работи с възобновяеми горива, което означава значително намаляване на емисиите на CO2. Автомобилът ще бъде представен в Световния шампионат по издръжливост на FIA WEC и шампионата на Северна Америка IMSA WeatherTech SportsCar под името на отбора Porsche Penske Motorsport.

За разлика от регулациите на LMH класа, следвани от Toyota и Peugeot, правилата на LMDh се основават на спецификации на шасита, като шасито трябва да е ексклузивно построено от един от четирите участници – Dallara, Oreca, Multimatic or Ligier. Porsche си сътрудничи с Audi, който също ще влезе в класа LMDh през 2023 г. по проекта, като и двата отбора ще използват шасита, създадени от Multimatic.

Porsche LeMans 2023 hypercar for LMDh badge

Правилата за клас LMDh позволяват голяма свобода по отношение на работен обем, дизайн и брой цилиндри. Максималните обороти обаче са ограничени на 10 000 об/мин, като измерването не трябва да надвишава 110 децибела. Двигателят трябва да тежи минимум 180 килограма, включително системата за подаване и изпускане на въздух, както и периферните охладителни компоненти. 

Стандартните компоненти за рекуперация, съхранение и доставка на електрическа енергия се доставят от Williams Advanced Engineering (батерия), Bosch (мотор-генератор и управляваща електроника) и Xtrac (трансмисия).

Снимки: Porsche