Pirelli показа гумите за рали Монте Карло 2022

Pirelli показа гумите за рали Монте Карло 2022

18/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Ново поколение рали автомобили с хибридно задвижване ще направят своя дебют, когато сезонът на Световния рали шампионат 2022 започне с легендарното рали Монте Карло

Промените в правилата от този сезон представляват ново предизвикателство за Pirelli, тъй като италианската компания влиза във втория си сезон като ексклузивен доставчик на най-високата категория рали автомобили. За да оборудва тези революционни автомобили, цялата гама от гуми Pirelli P Zero, Scorpion и Sottozero е оптимизирана, за да се справи с допълнителното тегло и най-новите технологии на тази формула от ново поколение, с повече въртящ момент.

Еволюцията на вида

С нова техническа формула има нови гуми и някои нови имена. Най-новите асфалтови гуми (за първи път видяни в Испания и Монца миналата година), както и новите гуми за чакъл, са се възползвали от подсилени конструкции и оптимизиран дизайн, за да се справят с допълнителното тегло и въртящ момент на най-новите автомобили Rally1.

Както обикновено, има три семейства гуми Pirelli WRC: P Zero и P Zero Cinturato за асфалт, Scorpion за чакъл и Sottozero за сняг и лед.

И асфалтовите, и гумите за сняг ще се видят в Монако тази седмица, като новата гума за лед J1B с шипове за Швеция дебютира във втори кръг (развила се от миналогодишната гума J1A), преди гумата за чакъл 2022 да бъде видяна за първи път в Португалия. След тази последна еволюционна стъпка и продължаващо развитие, тазгодишните твърди и меки съединения на Scorpion ще бъдат наречени съответно WRC H A и WRC S A.

Kalle Rovanpera (FIN) and Jonne Halttunen (FIN) of team Toyota Gazoo Racing perform during the World Rally Championship Monte Carlo in Gap, France on the week of 18th to 24th January, 2021 /
Кале Рованпера и Йоне Халтунен, рали Монте Карло 2021 © Red Bull Content Pool

Защо гумите са от ключово значение в рали Монте Карло?

Стратегията за гуми обикновено играе по-голяма роля в рали Монте Карло, отколкото на всяко друго събитие през сезона. Често пилотите могат да се натъкнат на участъци от сух асфалт, сняг и лед в рамките на един етап, което прави невъзможно постоянното да бъде на правилната гума. Сцеплението и спирането при хлъзгави условия ще бъдат още по-важни с допълнителната мощност и въртящ момент, достъпни за пилотите от клас Rally1. Други промени по автомобилите за тази година включват по-опростена аеродинамика, тръбно шаси, механично превключване на предавките и премахване на активните централни диференциали.

Гумите Pirelli в рали Монте Карло 2022

P Zero RA WRC: Редовният асфалтов рали продукт на Pirelli се доставя в мека и супермека смес, изключително за рали Монте Карло и неговите по-ниски температури.

P Zero RA: От 2022 г. WRC2 ще бъде за автомобили Rally2 и WRC3 за автомобили Rally3. Тези по-малко мощни автомобили със задвижване на четирите колела също разполагат със супермеки (RA9) и меки (RA7+) гуми P Zero, които се отличават с много от същите характеристики на гумите WRC, монтирани на най-добрите автомобили.

Sottozero STZ-B: Зимна гума за всички категории автомобили със задвижване на четирите колела в случай на лед и сняг, но също и за смесени условия: включително мокро и кал с лед и сняг. Имайки предвид рали Монте Карло, това се предлага в две версии: със или без шипове.

WRC 2022 cars launch at Hangar-7
Автомобилите от клас Rally1 за 2022 © WRC

Rally1, Rally2, и Rally3 в рали Монте Карло 2022

Pirelli ще снабди пилотите с около 4000 гуми в Монте Карло, от които 1200 ще бъдат за най-високия клас автомобили Rally1.

Всеки от пилотите на Rally1 разполага с 80 гуми, от които могат да използват до 38 по време на ралито:

24 бр. P Zero RA Super Soft

20 бр. P Zero RA Soft

24 бр. Sottozero STZ-B с шипове

12 бр. Sottozero STZ-B без шипове

Pirelli ще достави и 2400 гуми за другите автомобили със задвижване на четирите колела, включително тези и от WRC2. Всеки от пилотите на Rally2 има на разположение 72 гуми, от които могат да използват до 32 по време на ралито.

20 бр. P Zero RA7+ мека

16 бр. P Zero RA9 супер мек

24 бр. Sottozero STZ-B с шипове

12 бр. Sottozero STZ-B без шипове

Pirelli също така ще достави и 400 гуми за другите автомобили със задвижване на четирите колела, включително и от клас WRC3. Всеки от пилотите на Rally2 има разпределени 72 гуми, от които могат да използват до 32 по време на ралито.

20 бр. P Zero RA мека

16 бр. P Zero RA супер мек

24 бр. Sottozero STZ-B с шипове

12 бр. Sottozero STZ-B без шипове

Pirelli-WRC-Monaco-sml