Новият Opel Corsa: обновена гама от двигатели и удължен електрически пробег

Новият Opel Corsa: обновена гама от двигатели и удължен електрически пробег

13/12/2023 0 By Габриела Стойчева

Малко по-рано тази година Opel представи обновената Opel Corsa по време на IAA Mobility. А вчера моделът направи своята премиера и у нас

Новият Opel Corsa влиза в дилърските мрежи като по-модерен, по-дигитализиран и с разширена гама от двигатели. Изцяло електрическият Corsa пък вече се предлага и с удължен пробег до 402 км по WLTP. Но за това след малко.

Новият Opel Corsa

Новият Opel Corsa - двигатели

Новият Opel Corsa е първият модел на марката, който ще електрифицира своите ДВГ предложения. Наред с 3 изцяло бензинови двигателя,  новата Corsa предлага и четвърти, който идва с 48-волтова хибридна технология, разположена в трансмисията. Според Opel именно новата Corsa с хибридно задвижване може да спести около 15 процента разход на гориво, предимно в градски условия.

Новият Opel Corsa хибрид

Гамата от двигатели с вътрешно горене използва доказаните 1,2-литрови PureTech агрегати, като мощността варира от 75 до 130 конски сили. Най-маломощният се предлага само с пет или шестстепенна ръчна скоростна кутия. За останалите осемстепенен автоматик е налице.

Повече електрически пробег? Yes of Corsa!

Изцяло електрическата версия на новия Opel Corsa продължава да доставя познатите ни досега параметри – 50-киловатчасова литиево-йонна батерия с обхват 359 км и мощност 136 конски сили. Но пък вече имаме и нова батерия, която увеличава капацитета си с 1-киловатчаса, до 50 кВтч, за да достави 402 км изцяло електрически пробег и вече 156 конски сили. Интересното е, че електрическият Opel Corsa се предлага с термопомпа като стандарт.

Разбира се, данните са според WLTP. Предстои обаче да извършим и тест, за да установим колко точно това число се доближава до действителния пробег, така че следете съдържанието ни тук.

Обордуване и технологии

Новият Opel Corsa стъпва на пазара в три варианта – Edition, GS и Ultimate – като дори в най-базовото новият Corsa вече разполага с общите правила за безопасност от ниво 2, описани от ЕС. Edition също така стандартно идва с ECO LED предни и дневни светлини и заден паркинг асистент. Следващото ниво добавя 7-инчов сензорен екран с безжичен Apple CarPlay и Android Auto, преден паркинг асистент и известия за сляпата зона. Идва също и с двуцветна боя с черен покрив.

Новият Opel Corsa

Ultimate е ултимативното решение за една много добре оборудвана кола. Тук вече откриваме комфортни опции като безключов достъп и старт, индукционно зарядно за смартфон, отопление на предни седалки и волан. По-високо ниво на навигационния панел и вече матрични LED фарове, които сега са от 14 елемента, са също стандарт.

Сред споменатите правила за безопасност от ниво 2, стандартно имаме предупреждение за челен сблъсък с автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци; асистенция за поддържане на лентата и предупреждение за сънливост. 

Снимки: Тони Тончев