Поглед назад: най-мощните коли през десетилетията

Поглед назад: най-мощните коли през десетилетията

06/12/2020 0 By Габриела Стойчева

Една класация на GRACE PACE RACE за най-мощните коли през десетилетията

Замисляли ли сте се как се е развивала автомобилната индустрия през десетилетията? Кои автомобили са останали в историята като най-мощните за времето си? Каква е била максималната скорост през 1910 г.? Ние се замислихме и затова решихме да направим подробно проучване, а резултатът от него ще откриете в следващите редове!

1900 – 1910

Името на модела идва от основната функция, която автомобилът е трябвало да изпълнява – „Комфорт чрез простота“, и той в крайна сметка. Освен завидните за времето си 60 к.с., Mercedes Simplex се е управлявал и изключително лесно. Създаден от едноименния Вилхелм Майбах (да, същият Майбах), моделът прокарва път на нов сегмент в автомобилния свят – този на супер луксозните возила с внушителен интериор. Аристократи и кралски особи бързо забелязват машината и тя се превръща в еталон на заможност и класа.

Mercedes Simplex има и състезателна версия, чиито спортни постижения се отличават с множество поставени рекорди, сред които първо място в планинското състезание „Nice-La Turbie“ през 1902 г. и победа в „5-mile track race“ в Детройт през същата година.

Още един интересен факт е, че последният германски кайзер на Прусия – Вилхелм II, бил голям почитател на състезателния Mercedes Simplex и лично поздравява Майбах за постиженията с думите: „Истински красив двигател сте създали. Но той не е толкова прост, нали знаете.“

Мощност: 60 к.с.

Максимална скорост: 117 км/ч

1910 – 1920

Също както и победителят в предходното десетилетие, Austro-Daimler Prince Henry първоначално е замислена като състезателна кола, която впоследствие влиза в серийно производство. 

Моделът е кръстен на брата на император Уилям II, принц Хенри на Прусия, който е бил голям автомобилен ентусиаст и спонсор на автомобилното състезание, организирано от императорския автомобилен клуб.

По същото време Фердинанд Порше става директор на Austro-Daimler, и заедно с други двама директори от компанията вземат участие в рали „Принц Хенри 1910“ зад волана на специално създадени за състезанието коли. Трите автомобила пресичат финиша на първо, второ и трето място.

Мощност: 95 к.с.

Максимална скорост: 137 км/ч.

1920 – 1940

Duesenberg е бивша американска автомобилна компания, произвеждала най-мощните и луксозни автомобили за времето си. Както виждаме, цели две десетилетия, рекордът за най-мощна кола е държан именно от техни модели.

1920 – 1930: Duesenberg Model J остава в историята не само като най-мощния автомобил на 20-те години, но и като най-скъпия американски автомобил на пазара. 8-цилиндровият двигател е произвеждал ослепителните тогава 265 к.с., а максималната му скорост е била 191 км/ч., като цената на автомобила също не пада по-далеч – моделите се продавали между $13 000 и $19 000, а два от тях достигнали цели 25 000 долара.

1930 – 1940: „Единственият автомобил, който може да задмине Duesenberg е друг Duesenberg.“ Duesenberg Model SJ почти запазва оригиналното купе на Model J, като тайната за значително по-високата му мощност се крие в добавянето на суперчарджър. Моделът е достигал скорост от 167 км/ч на втора предавка, а ускорението от 0 до 100 км/ч е ставало за 8 секунди. Това са параметри на автомобил, който е тежал над два тона и половина (!!!) и съвсем заслужено взема призата за най-мощен автомобил на 30-те.

1940 – 1950

Последната спортна кола на Jaguar преди Втората световна война – SS 100, приключва производство през 1939 г. и близо 10 години след това марката отсъства в списъка на производители на спортни автомобили. През 1948 г. се ражда XK120, който ги връща отново в този списък, при това не само като спортен автомобил, а и като най-мощния за десетилетието. Първоначално моделът стъпва на пазара като роудстър без покрив и странични стъкла, но поради голямо търсене, Jaguar започва да произвежда конвенционален кабриолет и купе с твърд покрив.

Поради невероятната аеродинамика и технически числа, XK120 взема участия в много спортни дисциплини и поставя няколко рекорда за скорост и издръжливост до края на производство си през 1954 г.

Мощност: 162 к.с.

Максимална скорост: 214 км/ч

1950 – 1960

Какво се получава, когато дадете на автомобилен състезател да сглоби двигател? Отговорът: най-бързата кола за 50-те години от миналия век.

Aston Martin DB4 във вариант GT е по-олекотената и „напомпана“ версия на DB4, от която са произведени само 94 бройки (19 от които са преработени от Zagato). Както знаем, съвършенството изисква жертви, а за постигането на максимална мощност от 302 к.с. се е наложило да използват олекотена алуминиева конструкция и скъсено междуосие, вследствие на което са били премахнати задните седалки в някои от моделите.

Мощност: 302 к.с.

Максимална скорост: 246 км/ч

1960 – 1970

Към края на 60-те години на миналия век започва битка за спортни коли, където главни опоненти са Ferrari и Lamborghini. През същата година, в която излиза Ferrari 365 GTB4 berlinetta (по-известно като „Daytona“), на улиците се появява и оръжието на Lamborghini – Miura P400 S. Съревнованието за най-бърза и мощна спортна кола започва.

Докато машината от Маранело е с предно разположен V12 двигател и дизайн с остри линии и преобладаващи квадратни форми, Lamborghini изважда модел, който променя света на спортните автомобили завинаги. Средно разположен V12, тяло на супермодел и мощност на яростен бик. Истинско изкуство на колела не само за 60-те години, но и до ден днешен.

И макар и двата модела – 365 GTB4 berlinetta и Miura P400 S, да имат разлика в максималната скорост от само няколко километра в час, безспорният победител, който затваря десетилетието като най-мощен автомобил на 60-те, е воинът на Lamborghini.

Мощност: 364 к.с.

Максимална скорост: 280 км/ч

1970 – 1980

Битката от 60-те години се пренася и в следващото десетилетие, където Ferrari отвръща на удара с GT4 BB – средно разположен 4.4-литров V12, произвеждащ 360 к.с. и максимална скорост от 300 км/ч. Същият модел бележи края на ерата с предно разположени двигатели за Ferrari, но въпреки усилията си, Lamborghini прави победата им за най-мощен автомобил на десетилетието невъзможна. Едно име – Countach LP 400. Неговият 4-литров V12 двигател е монтиран надлъжно (Longitudinale Posteriore, оттук и „LP“) и въпреки по-малкия си обем, успява да извади с 10 к.с повече от този на Ferrari и с 9 км/ч по-висока максимална скорост.

Макар в много независими тестове и двата модела да не успяват да достигнат оповестената от производителите максимална скорост, конските сили са налице – победителят на 70-те е категоричен.

Мощност: 370 к.с.

Максимална скорост: 309 км/ч

1980 – 1990

20 години битка за първото място и най-накрая Ferrari получава наградата. F40 е не само най-мощната и бърза кола на 80-те години, но и е един от най-емблематичните автомобили на всички времена. 

Ferrari най-накрая започва да се оттегля от острите квадратни форми и да залага на елегантността и красотата. Тяло и душа като на истинска състезателна кола… Светът буквално онемява, когато вижда дизайна за първи път – тълпи от хора се нареждат пред дилърствата с чекови книжки в ръка, за да се запишат в листа с чакащи, а от Ferrari до последно не са споделяли нито колко модела планират да произведат, нито коя година ще приключи производството. 

Ferrari F40 е създадено по случай 40-годишния юбилей на Ferrari и се превръща в епитом на състезателен автомобил за улиците. От Ferrari даже са предлагали и допълнителна опция с не синхронизирана трансмисия за максимално състезателно усещане.

Мощност: 471 к.с. (европейска версия, 477 к.с. в американската)

Максимална скорост: 325 км/ч

1990 – 2000

Краят на 20-ти век звучи така: атмосферен 6.1-литров V12 двигател от BMW с 628 к.с и рекордна (официална) максимална скорост от 386 км/ч. И продължава да бъде така: до ден днешен това е най-бързата серийно производство кола с атмосферен двигател. 

Може би се досещате защо F1. Автомобилът е разработен от експерти на едноименния шампионат, за да се създаде ултимативната спортна кола. Но не само поведението на автомобила е зашеметяващо – например, целият двигателен отсек е облепен в чисто злато, защото все пак това е най-добрият топлинен изолатор. А както може да си представите – двигателят на F1 загрява до неизмерими температури.

Почти всичко по автомобила е ръчно правено, от педалите, които са съставени от 6 отделни парчета титан, до копчетата по таблото, включително и боята по тях. Всяка една от 106-те бройки е изработена спрямо желанията на клиента, така че няма да откриете два еднакви McLaren F1 в света.

Мощност: 628 к.с

Максимална скорост: 386 км/ч

2000 – 2019

8 години след рекорда на McLaren F1, Koenigsegg CCR, макар и само с две единици, надхвърля максималната му скорост от 386 км/ч, и заема мястото на най-мощна серийна кола.

Световният рекорд на CCR стои до 2005 година, където на ринга най-накрая се изправя дълго чаканото Bugatti Veyron 16.4. Със своята мощност от 1001 к.с. и максимална скорост от 408 км/ч, Veyron 16.4 успява да вземе така бленуваната титлата на най-бърз и мощен автомобил в света, но само за 2 години.

През 2007 американската хиперкола на SSC – Ultimate Aero TT излиза с 1287 к.с. и 412 км/ч максимална скорост и успява да свали Bugatti от първото място.

В края на 2014 г. титлата отново се връща при шведите, които създават първата мега кола в света (мега кола – мощността й се равнява на 1 мегават). Koenigsegg Agera One:1 разполага с невероятните 1341 к.с. и максимална скорост от 439 км/ч.

През 2016 г. Bugatti отново се изкачва до челното място, този път с изцяло новия си модел Chiron, който има 1500 к.с. и лимитирана максимална скорост от 420 км/ч.

2020 – 

Класацията за най-мощните автомобили през десетилетията завършва със серийната версия на поставилия световен рекорд за скорост и счупилия бариерата от 300 мили в час Bugatti Chiron.

Моделът носи името Chiron Super Sport 300 + и единственото, което го различава от прототипа, достигнал рекордната максималната скорост от 490 км/ч, е ограничителят на скоростта. Макар, че ще може да се развива „само“ до 440 км/ч Chiron Super Sport 300 + има ослепителните 1600 к.с., до които само 30 души ще успеят да се докоснат.

Мощност: 1600 к.с.

Максимална скорост: 440 км/ч.