Бързо, червено и с голямо крило: MINI JCW се завръща на 24 часа на Нюрбургринг

Бързо, червено и с голямо крило: MINI JCW се завръща на 24 часа на Нюрбургринг

19/04/2022 0 By Габриела Стойчева

Частният отбор Bulldog Racing ще вкара модифицирано MINI John Cooper Works, което ще се състезава в клас SP3T на 24 ч. на Нюрбургринг

Десет години – толкова минаха от последното участие на MINI John Cooper Works в легендарното 24-часово състезание на Нюрбургринг. Тази година, от 26 до 29 май, спортният хотхеч отново се завръща на пистата с отбора Bulldog Racing.

MINI John Cooper Works returns to the 24h race at the Nürburgring.

52-ото издание на едно от най-добрите изпитания за издръжливост у човек и машина ще се проведе на усойната писта с дължина на трасето 25 378 километра, състояща се от участъка за Гран При и легендарното Нюрбургринг-Нордшлайфе.

Под силно модифицираното купе е MINI John Cooper Works с 4-цилиндров турбо двигател, известен от MINI John Cooper Works Clubman и MINI John Cooper Works Countryman с 306 к.с. и максимален въртящ момент от 450 Нм. 8-степенната скоростна кутия Steptronic е с механичен блокаж на диференциала с ефект на блокиране до 70%.

За състезателни цели са направени множество модификации на стандартното MINI John Cooper Works, което ще се състезава в клас SP3T (специален клас за автомобили с обем до 2000 сс и турбо). Част от тях включват специално разработена за модела клетка в купето, увеличен обем на горивния резервоар до 100 л., интервенции по аеродинамиката – внушителното задно крило и силната модификация по дифузьора, специфично състезателно окачване, спортна изпускателна система и още. Интересното е, че на това MINI са му монтирали и оригинални спирачни компоненти… от BMW M Performance!

Разцветката на модифицираното MINI John Cooper Works „Made in Nürburg“ отдава почит на моторспорт традицията на MINI в класическата цветова схема на състезателните автомобили от 60-те години на миналия век в червено/бяло.

Снимки: MINI