Mercedes-Benz VISION EQXX предвещава повече от 1000 км пробег с едно зареждане

Mercedes-Benz VISION EQXX предвещава повече от 1000 км пробег с едно зареждане

03/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Mercedes-Benz VISION EQXX е седанът, който обещава пътуването, каквото го познаваме и с конвенционалните автомобили. С повече от 1000 км електрически пробег с едно зареждане, концепцията загатва плановете за бъдещето на компанията с изцяло функционални електрически автомобили.

Разработен е от най-добрите специалисти в Mercedes, с ноу-хау от Формула 1 и Формула Е. Резултатът е ,,шедьовър на ефективността”, който въз основа на симулации в реални условия на трафик, ще може да надхвърля 1000 километра с едно зареждане. Консумация на енергия е не по-малко интересна – по-малко от 10 kWh на 100 километра. 

Mercedes-Benz VISION EQXXMercedes-Benz VISION EQXX Highlights

Батерията също така заема 50% по-малко пространство и е 30% по-лека в сравнение с тази на EQS. Капацитетът и все още не е упоменат, но Mercedes загатват батерия по-малка от 100 кВтч. Мощността се генерира от 150-киловатов мотор, a на покрива има 117 соларни панела, които служат за захранване на много от помагащите системи, като инфотейнмънт системата и светлините, и могат да добавят до 25 км пробег.

Дизайнът на VISION EQXX определено е елегантен, с коефициент на съпротивление от едва 0.17. 

Дисплеят е с 8K резолюция и работи с навигационна система с 3D графика, която може да изобрази град от сателитен изглед до височина от 10 метра. Интериорът е еко ориентиран – синтетични материали, бамбукови стелки и веган кожа от растения.

Mercedes-Benz VISION EQXXMercedes-Benz VISION EQXX Interior Door

Все още няма официална информация кога концепцията ще бъде интегрирана в серийно производство.

 Снимки: Mercedes-Benz