Mercedes-Benz представи електрическа G-класа

Mercedes-Benz представи електрическа G-класа

06/09/2021 0 By Габриела Стойчева

“Нищо ново”, биха казали мнозина, и те ще бъдат прави - електрическите автомобили превземат света, а на компаниите им остава да представят поне по едно EV във всеки сегмент.

Това, което виждаме, не е сериен автомобил, а концепция, но от Daimler казват, че моделът е почти готов, за да влезе в серийно производство.

Ето и какво знаем досега:

Concept EQG ще запази легендарната 4х4 система от конвенционалното G. Дизайнът на шасито остава с отличителни офроуд характеристики, както е типично за G-класата: с независимо окачване на предната ос и твърда ос отзад, новоразработена за интегриране на електрическото задвижване. 4 електромотора ще бъдат до всяко колело, като те също и ще са индивидуално управляеми.

И както при повечето 4х4 автомобила, намаляването на офроуда на Concept EQG може да се активира чрез двустепенна скоростна кутия.

Тестовете на електрическата G-класа започват на легендарната тестова писта в Шокл, Грац. Изпъстрена с наклони до 60 градуса, 5,6-километровият маршрут винаги е бил разглеждан в международната офроуд сцена като едно от най-големите предизвикателства в света за човека и технологиите. След като премине теста, електрическият „G“ ще може да се украси със сертификата за качество „Schöckl доказан“, който е задължителен за серията 463. И подобно на неговите братя с традиционно задвижване, той също ще впечатлява с капацитет за изкачване до 100 процента на подходяща земя.

Колкото до дизайна, основната идеология тип “кубче” е запазена и за електрическата версия. На мястото на радиаторната решетка отпред е разположен светещ панел, а в средата му се намира звездата – осветена и с придаден 3D ефект. Отзад има кутия за резервна гума, чиято форма обаче навежда на съмнения дали такава ще може да се побере вътре или е просто дизайнерско решение. На илюстрациите виждаме и футуристични джанти, които макар красиви, едва ли биха били функционални за офроуд. Така или иначе, останаха ли вече модерни G-класи, които се използват по предназначение?