Maserati представи Grecale SUV, който в бъдеще ще стане първият EV на марката

Maserati представи Grecale SUV, който в бъдеще ще стане първият EV на марката

22/03/2022 0 By Габриела Стойчева

Запознайте се с Maserati Grecale SUV, който при лансирането на пазара ще бъде предлаган с три двигателя с вътрешно горене, но само след година Grecale ще запише името в историята си като първото изцяло електрическо Maserati

Като стана дума за имена, Gracale не е случайно. Maserati има дълбока традиция, датираща от далечната 1963 г., с употребата на имена за своите коли, които всъщност са имена на различни ветрове. Буквално. Първият от тях, Maserati Mistral, означава силен, студен северозападен вятър, който духа през долината на Рона и Южна Франция в Средиземно море, главно през зимата”. Ghibli, Khamsin, Bora, Shamal, Levante – ветрове да искаш… Тенденция, която се появява и тук, тъй като терминът grecale на италиански означава Средиземноморски вятър.

Maserati Grecale SUV ще бъде първото изцяло електрическо Maserati

Както споменахме, когато Grecale се озове в дилърствата, клиентите ще могат да избират между три ДВГ: версия GT, задвижван от четирицилиндров мек хибриден двигател, способен да доставя 300 к.с.; Modena, с четирицилиндров 330 к.с. мек хибриден двигател; и мощният Trofeo, оборудван с високопроизводителен 3,0-литров бензинов V6 с мощност 530 к.с., базиран на двигателя Nettuno, който се намира в Maserati MC20.

Новият SUV от Модена се откроява по отношение на простор и комфорт, като може да се похвали с впечатляващ набор от „най-добрите в класа“ функции. Maserati гордо изпъкват, че Grecale е най-добрият в класа по отношение на вътрешно пространство, управление, ускорение (0-100 км/ч за 3,8 секунди – при Trofeo), максимална скорост (285 км/ч – отново при Trofeo), качество на звука и широко използване на фини материали като дърво, въглеродни влакна и кожа.

Дизайнът на Grecale обхваща новия визуален символ на Maserati, който „отличава всеки нов модел след MC20”. Отличаващ за Maserati определено, но няма да си кривим душите – отпред това е Ford Puma на кокили. Профилът от друга страна не ни обърква по отношение на марката, а задните светлини са вдъхновени от Giugiaro 3200 GT. Може би щеше да е по-добре, ако дизайнерите черпеха вдъхновение от модел, който е поне от последното десетилетие…

Досещате ли се за централно разположения часовник, типичен за интериорите на Maserati? Е, за първи път в историята, той вече е дигитален. Друго новаторско е 12,3-инчовият централен екран, който е най-големият, настаняван в интериор на Maserati. Компания в дигитализирането на пътниците му прави и по-малкият 8,8-инчов дисплей, разположен под него. Цялостният дизайн? Not great, not terrible.

Maserati Grecale static photo 1/4 profile

Maserati обаче обещава „звук, изтласкан до абсолютните граници на удоволствието от всестранно звуково изживяване”. Това ще бъде постижимо благодарение на озвучителната система Sonus faber 3D – 14 високоговорителя като стандарт за ниво Premium и 21 високоговорителя при ниво High Premium.

И ако с Levante е прекалено ексцентрично да отидете на офроуд, то с Grecale ще се чувствате задължени. Пет режима са представени в новия SUV, осигурени от новата система за динамичен контрол на Maserati Vehicle Dynamic Control Module (VDCM): COMFORT, GT, SPORT, CORSA (само за Trofeo) и OFF-ROAD.

Снимки: Maserati