Maserati влиза в електрическия шампионат Формула Е през 2023 г.

Maserati влиза в електрическия шампионат Формула Е през 2023 г.

11/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Maserati е първата италианска марка, която ще се състезава във Формула Е

Maserati обяви днес, че ще направи своя съвременен моторспорт дебют в Световното първенство на ABB FIA Formula E през 2023 г. Maserati е първата италианска марка, която ще се състезава във Формула E. Комбинацията от богато състезателно наследство на Maserati и нейното ярко отношение към електрификацията се съчетава перфектно със Световния шампионат на ABB FIA Formula E, първата в света изцяло електрическа серия за шосейни състезания.

Марката е част от Stellantis, създадена миналата година чрез сливането на Fiat Chrysler Automobiles и френската PSA Group, и вече обяви, че всички нейни модели ще имат електрически версии до 2025 г.

Davide Grasso CEO Maserati and Alejandro Agag Founder Chairman Formula E
Давиде Грасо, главен изпълнителен директор на Maserati и Алехандро Агаг, основател, председател на Formula E

Ангажиментът на Maserati конкретно към електрическата мобилност се засилва с появата на “Folgore”, пълната електрическа гама на компанията. Всички нови модели на Maserati също ще се предлагат в 100% електрически варианти, включително Maserati Grecale, Maserati GranTurismo и GranCabrio и суперспортния автомобил Maserati MC20.

Световният шампионат на ABB FIA Formula E предоставя на Maserati перфектна платформа за демонстриране на безпрецедентното състезателно наследство на марката и Folgore в среда, в която висока производителност и иновации силно съжителстват. 

Maserati ще дебютира на решетката от Сезон 9 с новото Gen3 – най-бързият, най-лек, най-мощният състезателен автомобил на Формула Е досега. Gen3 е най-ефективният състезателен автомобил в света, включващ серия от водещи в индустрията дизайнерски, производствени и технологични иновации. За да развие по-нататък своите продукти в сферата на моторните спортове, Maserati ще разработи собствено задвижване Gen3, което ще генерира 350 kW мощност в допълнение към стандартно предно задвижване с мощност 250 kW.

Maserati Tipo 26 Targa Florio 1926
Maserati Tipo 26 Targa Florio 1926 г.

Първата състезателна кола, носеща логото Trident на капака, е Tipo 26, който дебютира на Targa Florio през 1926 г., печелейки първо място в класа до 1,5 L, с Alfieri Maserati на волана. Тридесет и една години по-късно Хуан Мануел Фанджо печели Световната титла във Формула 1 с Maserati през 1957 г.

Последният път на името на Maserati върху едноместен автомобил е с Мария Тереза ​​Де Филипис, първата жена, която се класира за Гран При на Формула 1, зад волана на 250F.

Последната поява на Maserati в състезанията беше с безпрецедентния MC12, който спечели 22 състезания (включително 3 победи в 24-те часа на Спа) и 14 шампионски титли в шампионата на конструкторите, шампионата на пилотите и шампионата на отборите във FIA GT от 2004 г. до 2010г.

Снимки: Maserati