Люис Хамилтън спечели лудото Гран при на Франция

Люис Хамилтън спечели лудото Гран при на Франция

24/06/2018 0 By Габриела Стойчева

Люис Хамилтън премина от пол до победа във Формула 1 за Гран при на Франция в неделя и отново изпревари Фетел в титлата при пилотите

Той поведе след Себастиан Фетел, който катастрофира в първата обиколка, но си проправи път през терена, за да завърши пети и да смекчи част от щетите.

Макс Верстапен и Кими Райконен заеха другите две места на подиума. Даниел Рикиардо от Red Bull изглеждаше като третия пилот, който да се качи на подиума, докато не удари отломки и получи известна повреда на предната част на колата си, което позволи на Райконен с по-пресни гуми в крайна сметка да го преодолее.

Началото на състезанието определено беше диво и включваше множество сблъсъци плюс човек, летящ над пистата върху дрон, по някаква причина… 

Man flyes over the French GP 2018 with a drone
© Twitter

Фетел заключи колелата си, с което удари Валтери Ботас, завъртайки пилота на Mercedes и причинявайки спукана гума, в допълнение към значителни щети на предното крило за Фетел. И двамата трябваше да излязат веднага, Ботас за гуми, а Фетел за нов нос и нов комплект меки гуми.

Естебан Окон и Пиер Гасли също бяха замесени в инцидент на старта и станаха първите двама пилоти, елиминирани от състезанието.

Оттам и Фетел, и Ботас започнаха да си пробиват път през останалите на пистата, с потенциала да не се налага да спират отново до края на състезанието на меките гуми.

В крайна сметка и двамата влязоха за пит-стоп, като Ботас излезе първи с реален шанс да подобри позицията си, но забавяне на Mercedes в бокса го остави доста зад Фетел. Ботас загуби при изпреварване на Кевин Магнусен за шеста позиция заради виртуална кола за безопасност в последните две обиколки на състезанието.

Когато състезанието се рестартира, оставаше по-малко от обиколка и Ботас трябваше да се справи с жълти знамена, въпреки че имаше 0,6-секундна разлика, за да компенсира. Това не се случи и в крайна сметка записа седма позиция.

Що се отнася до елиминациите, първата обиколка видяха гореспоменатите Гасли и Окон в един и същ инцидент. Серхио Перес имаше проблем с двигателя по средата на състезанието, което го накара да бъде третият пилот, отпаднал от Гран при на Франция тази година. Ланс Строл от Уилямс имаше спукана гума и трябваше да спре късно в състезанието, което пък беше и причината за въпросната кола за сигурност.

Снимка: Getty Images