Кола на годината пътува – 2 дена, 5 града, 28 автомобила и 16 800 км

Кола на годината пътува – 2 дена, 5 града, 28 автомобила и 16 800 км

01/10/2019 0 By Габриела Стойчева

9:00 събиране на автоцентър „Лазурит 94"

Сутрешната събота започна със събиране на всички автомобили на бул. „Ботевградско шосе“ 282. За няколко минути пространството пред автоцентър „Лазурит 94„ се напълни с 28 нови модела – бивши, сегашни и потенциални бъдещи носители на титлата „Кола на годината“. Този конкурс се провежда за 22-ра поредна година, а за първа той е в такъв мащаб и в този формат. На 3 български града им предстои да видят най-цветния, най-модерния и най-големия подвижен автомобилен салон, организиран от Прес авто клуб България.

Конвоят потегля

След като се посъбудихме с чаша кафе, дойде време да събудим и двигателите. Потеглихме посока село Чавдар, а маршрутът се виеше по завоите на Подбалканския път – един от най-приятните за шофиране в България.  

Първата спирка от нашия роуд трип беше археологическия парк „Тополница“. Неолитното селище, разположено на огромен хълм, стана повод да се споделят първи впечатления от автомобилите и естествено да се направят много снимки. Набързо изпълнихме всички тези „ритуали“ и се качихме обратно в колите.

Среща на OMV Оризово

Следващата спирка беше Стара Загора. На тръгване от село Чавдар колоната се разпокъса и част от автомобилите отрано се отклониха към магистралата преди Пловдив. Ние (аз и моята приятелка) и още няколко коли избрахме да продължим по Подбалканския път – пуснахме си музика, свалихме прозорците и просто оставихме извивките на пътя да ни водят.

Към 14:00 28 жадни автомобила пристигнаха на бензиностанция OMV, която беше един от спонсорите на събитието. В индианска нишка се наредихме да заредим колите с OMV MaxxMotion – най-добрата грижа, за най-верния спътник. Изпихме по едно кафе, обядвахме, поснимахме и поговорихме, и отново запалихме двигателите. Старозагорци вече с нетърпение ни очакваха.

Автомобилен салон в парк „5-ти октомври"

След пристигане в града и няколко минути почивка за настаняване и освежаване, местната полиция застана начело на конвоя и ни ескортира до мястото на следващото изложение. Една от главните алеи на парк „Пети октомври“ се превърна за няколко часа в сцена, на която старозагорци получиха уникалнaта възможност да се докоснат до най-новите модели на марките BMW, Mercedes, MINI, Dacia, VW, Jaguar, Mitsubishi, Renault, Peugeot, Toyota, Abarth, Volvo, Suzuki, Honda, Audi, Haval, SSangYong, Lexus, Citroen, Nissan, Mazda и Range Rover и да участват във викторината за страхотни награди, предоставени от всяко представителство. 

Смяната на обичайната салонна обстановка по изложенията заслужава похвала. Идеята на организаторите Авто прес клуб България да изкарат автомобилите от щандовете и да ги представят на любопитните погледи в сърцето на приказни градове трябва да се прилага по-често в подобни формати.

Втори ден

Презаредихме силите за ден втори от „Кола на годината пътува“ със закуска и кафе в хотела, след което прибрахме багажа и въведохме Казанлък като следваща дестинация в навигацията. В долината на розите ни очакваше празният паркинг пред храм „Успение Богородично“ и първите зрители. Тук отново се проведе викторина, като вече освен с награди, жителите на Казанлък си тръгнаха и със заявка за закупуване на някои от автомобилите.

Последна спирка: Челопеч

Последното място, през което трябваше да минем беше красивият парк Корминеш в Челопеч, където подредихме двадесетте и осем автомобила пред новоизградената сцена. Леко изморени, но много доволни, седнахме да разменим финални впечатленията от изминатите километри в очакване на последните посетители на подвижния автосалон…

След два дена шофиране по едни от най-красивите български пътища и над 16 800 км изминати общо от всеки автомобил, аз вече имам свой фаворит. А ако вие все още нямате, заповядайте на Автомобилен салон София на 12 октомври, където ще може да си изберете. 

На мен ми се падна да шофирам Mini Cooper S 60 Edition, специалната серия, която британците пуснаха по случай 60-годишния рожден ден на марката. Двулитров бензинов двигател със 184 конски сили. Феноменално изпълнение! Макар, че на някои завои не успя да се задържи колкото ми се искаше, част от заслугата за невероятното преживяване през уикенда дължа именно на това MINI… Повече за модела прочетете тук.