Kinetik E-Series: първият български електрически картинг шампионат

Kinetik E-Series: първият български електрически картинг шампионат

24/02/2022 0 By Габриела Стойчева

Кинетик Картс, компанията-организатор на шампионата, цели да даде възможност за изява на млади пилоти в сферата на електрическите моторни спортове и да насърчи използването на чиста енергия с нулеви вредни емисии

Варненската компания Кинетик Картс днес обяви старта на изцяло нов електрически картинг шампионат – Kinetik E-Series. Състезанието е едно от само няколко такива, организирани в света и дава възможност на десет млади пилоти да карат изцяло нови електрически картинги, проектирани и създадени от Кинетк Картс – дъщерна компания на българския производител на бутикови електромобили Kinetik Automotive. 

Kinetik Automotive karts

Шампионатът стартира през месец май с провеждането на официални тестове в два поредни дни, на картинг писта Красна Поляна в град София.

Electric karting construction

„Чрез организирането на този шампионат целим да допринесем за развитието на моторни спортове с нулеви вредни емисии, а също така и да дадем шанс на десет млади и талантливи пилоти да натрупат незаменим опит, заставайки зад волана на едни от най-добрите електрически картинги, създавани някога” каза Теодосий Теодосиев, главен изпълнителен директор на Kinetik Automove.

Kinetik Automotive EV

Първото състезание от Kinetik E-Series шампионата стартира в дните между 18-19.06.2022 в град Варна, след което за период от два месеца предстоят още четири състезания на различни писти в България. Последното състезание е предвидено за дати 03 – 04.09.2022 на картинг писта Красна Поляна в град София. Победителят в шампионата ще има възможност да спечели тест драйв на болид ERA Formula с електрическия пилот Елис Спиеция.

Миналата година GRACE PACE RACE беше една от първите, тествали революционния български продукт. Със своята мощност от 40 киловата и въртящ момент от впечатляващите за машината 120 Нм, определено ни се подкосиха краката. При тегло от едва 115 кг, ускорението от 0-100 км/ч става за 3,5 секунди, а максималната скорост пък е 130 км/ч.

За Кинетик Картс:

Кинетик Картс е български технологичен стартъп – дъщерна компания на Kinetik Automotive, основана през 2021 г., с основната идея да прилага и надгражда натрупаните опит и знания, за да ускори прехода към електрическо задвижване в моторните спортове. Към днешна дата Kinetik Karts разработват серия от електрически картинги, която ще бъде използвана по време на петте състезания на електрическия картинг шампионат Kinetik E-Series 2022. Картингите са с най-доброто съотношение на тегло/мощност сред другите в този клас, а също така имат и перфектен 50/50 баланс. В допълнение екипът на Kinetik е разработил уникална телеметрия, която отговаря на изискванията на електрическите състезания.

Малкият екип от млади и талантливи инженери на Кинетик Картс бързо успява да реализира идеите си от скици в работещи прототипи, благодарение на различни технологични решения. Наборът от технологии, с които екипът си служи включва 3D сканиране и принтиране, параметрично моделиране, самостоятелно разработена електроника и софтуер, виртуална (VR) и добавена реалност (AR) и други.

Нашата цел е да осигурим трамплин за младите състезатели, които тепърва започват своето развитие в света на електрическите моторни спортове и да им предоставим достъп до технологии, чрез които да натрупат опит и да достигнат до състезания от ранга на Формула Е. Към момента броя на електрическите шампионати, които позволяват на младите пилоти да натрупат опит на пистата е крайно недостатъчен и ние сме твърдо решени да променим това.”

Снимки: Кинетик Картс