Кале Рованпера повежда в петък на рали Естония | WRC 2022

Кале Рованпера повежда в петък на рали Естония | WRC 2022

15/07/2022 0 By Габриела Стойчева

Кале Рованпера грабна изненадваща преднина в рали Естония след драматичен финал на откриващия етап в петък, който дерайлира пейссетъра Елфин Еванс

Още в първия ден младият финландец поведе в рали Естония. Денят се характеризира с много хлъзгави настилки, които станаха още по-трудни през следобеда с периодичен силен дъжд на етапи SS6 и SS7. Еванс (Toyota) спечели първите пет етапа за деня близо до Тарту, и си набави аванс от почти 20 секунди пред съотборника си в Toyota. 

Елфин Еванс на рали Естония 2022

Проливните дъждове в оставащите два етапа позволиха на Рованпера да навакса тази разлика, особено след като уелсецът не успя да овладее колата си на хлъзгавата настилка и отиде в храстите. Така ранната му преднината се превърна в изоставане от 11,7 секунди.

Ойт Танак на рали Естония 2022

На родна земя Ойт Танак се бореше с проблеми с управлението в своя Hyundai i20 N цял ден. Когато тръба на нагревател, насочена към предното му стъкло, се разхлаби в последния специален етап, стъклото бързо се замъгли и той също напусна надпреварата. Въпреки проблема, Танак се възстанови и завърши на 44,3 секунди от лидерството на трето място зад Еванс.

Тиери Ньовил на рали Естония 2022

Проблеми имаше също и за Есапека Лапи (Toyota), който затвори деня на четвърто място на 11,0 секунди сек. зад естонеца. Тиери Нювил завърши пети в своя Hyundai i20 N. Белгиецът също се бори с трудности при управлението и не можа да се защити срещу Лапи този следобед, след като беше четвърти в средата. Той затвори на 7,0 сек зад финландеца.

Адриен Фурмо изостана почти една минута на шесто място в първия ден на рали Естония.

Крейг Брийн на рали Естония 2022

Нощният лидер Крейг Брийн беше голямата жертва днес. Ирландецът беше четвърти, докато не се плъзна от пътя тази сутрин и се удари в стълб в тревата. Ударът счупи предното ляво окачване на неговата Puma и той се оттегли.

Рали Естония продължава утре, като съботата е съсредоточена около ски курорта Отепя. Той следва подобен формат с две обиколки от четири етапа – сутрин и следобед, разделени от обслужване, с обща дължина от 95,40 км

Снимки: Red Bull Content Pool