Fiat Panda първо поколение – история на италианската икона | Част 2

Fiat Panda първо поколение – история на италианската икона | Част 2

16/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Fiat Panda първо поколение, както споменахме и в първата част от историята за модела, е трябвало да се казва Fiat Rustica. Малко преди официалната премиера обаче тя получава име, което се превръща в най-искреното олицетворение на La Dolce Vita.

Fiat Panda първо поколение (1980-1986 г.)

Първо поколение Fiat Panda дебютира през февруари 1980 г. Идеологията е проста – здрав, спартански, бърз (по стандартите за градски автомобили тогава), подходящ за повечето разнообразни ситуации и условия на използване, както и икономичен в разходите за покупка и поддръжка. 

Fiat Panda Mk1 press photo

Дизайн

Интериорът е изненадващ за времето си. Долната част на арматурното табло се превръща в едно голямо място за съхранение, като може би най-силната и характерна черта на първото поколение на Fiat Panda са седалките; те могат да заемат 7 различни позиции, включително и напълно хоризонтално, което буквално превръща Panda в подходящ автомобил за спане. Ако собствениците се нуждаят от повече пространство, то те могат бързо и лесно просто да премахнат цялата задна седалка.  Всичко това – гъвкавият интериор, множеството отделения за съхранение и липсата на претенциозен завършек на детайлите – правят Fiat Panda Mk1 най-продавания автомобил в Италия онези години.

Разбира се, носейки автентичния италиански ген, Fiat Panda е проектирана с мисъл да побира не по-малко от 2 50-литрови дамаджани в багажника, по наредба на тогавашния изпълнителен директор на Fiat Карло де Бенедети. 

Fiat Panda Mk1 Folding Seats Into A Bed
Fiat Panda Mk1 Interior

Двигател

Първите Panda са споделяли двигатели и трансмисии с Fiat 127 и, в определени територии, с въздушно охлаждания 652-кубиков двуцилиндров двигател на Fiat 126. 

Стартовите модели включват Panda 30, който използва двигателя на модел 126 и Panda 45, с водно охлаждания 903-кубиков четирицилиндров от модел 127. По-малкият двигател на Panda 30 се е монтирал надлъжно, което налага разполагането на радиаторната решетка вляво, докато позицията на двигателя на Panda 45 е била напречно. При този модел радиаторната решетка се намира вдясно.

През септември на 1982 г. Fiat добавя още един двигател към гамата: Panda 34, който използва 843-кубиков двигател с водно охлаждане от модел 850.

Fiat Panda първо поколение 45 Super и 30 Super

През 1982 г. Fiat лансира Panda 45 Super на автомобилното изложение в Париж с обновен дизайн. То включва ревизирано лого на компанията, което се характеризира с наклонени вертикални линии и опционална петстепенна скоростна кутия. Моделите с по-ранния дизайн на логото продължават да се произвеждат до следващата голяма ревизия на гамата. През февруари 1983 г. към гамата се присъединява и Panda 30 във вариант Super, предлагайки тапицерия Super, но запазвайки по-малкия двигател.

Повратният момент: Fiat Panda получава 4x4 задвижване

Fiat Panda Mk1 4x4 in The Snow

1983 г. е много важна година в историята на Fiat Panda. Практичността на автомобила тогава достига нови висоти, когато австрийската специализирана фирма за 4х4 Steyr-Puch (която през 1990 г. разработва и електрическа версия на Panda) прилага знанията си върху малката Panda. Това сякаш е естествено продължение на отдавна установената връзка между двете фирми, която е имала лиценз за изграждане на версии на Fiat 500 със собствени двигатели.

Именувана просто Panda 4×4, новата версия е оборудвана с 965-кубиковия двигател на Autobianchi A112 с 48 к.с. Panda 4×4 се превръща и в първия малък автомобил с напречно разположен двигател, който да има система със задвижване на четирите колела. И до ден днешен тази кола е на почит в офроуд средите, с впечатляващо сцепление на всякакъв вид терен, дори без специфични гуми.

Fiat Panda първо поколение фейслифт (1986-2003 г.)

Fiat Panda се сдобива с отличителен фейслифт през 1986 г., от който излиза с нова предна част, подобна на тази, която вече се намира на модела 4×4, и като цяло по-модерен външен вид. Официалното й име е Panda Supernova, а промените не спират до козметичната страна: двигателят с обем 652 cm³ е заменен със 769 cm³ (34 к.с.), а този с 903 cm³ с 999 cm³ (45 к.с. или 50 к.с. на 4×4). Към гамата тогава се добавя и дизелов двигател с мощност 37 к.с. и обем от 1,3 литра. Направени са подобрения и на интериора и конструкциите, които са укрепени допълнително.

Fiat Panda Mk2

През 1991 г. Panda отново претърпява фейслифт, този път далеч не толкова значим, който засяга интериора и решетката. Моделната гамата също се променя тогава: началното ниво 750 Young е модифицирано, а 750 и 1000 Fire стават налични в две нива на оборудване, базово и CLX, последният с по-луксозен оттенък и волан с 4 спици.

През 1997 г. за Panda са представени нови материи за интериора, нови цветове на каросерията, повече аксесоари като стандарт, но преди всичко значително намаление на цените, благодарение на което продължава да се движи на 2-ро място за постоянно сред най-продаваните модели в Италия. 

Оригиналната Fiat Panda продължава да се произвежда до 5 септември 2003 г., когато излизат последните бройки от завода Mirafiori Fiat, малко след дебюта на второто поколение на Panda.

Специални издания

Прочетете предисторията на Fiat Panda в част първа.

Снимки: Fiat