Fiat Panda – история на италианската икона | Част 1

Fiat Panda – история на италианската икона | Част 1

09/01/2022 0 By Габриела Стойчева

Fiat Panda е част от неоспоримото богатство, което La dolce vita ни завещава. По дизайн на Джорджето Джуджаро и проектирана да се конкурира с френските модели Citroen 2CV и Renault 4, сред скалите на Порто Черво, преди 46 години, се ражда иконата на Fiat.

Първи скици на Fiat Panda

Самото начало

Към края на 70-те години на миналия век Fiat все още се възстановява от пораженията на петролната криза. Наличните им тогава автомобили, чиято актуалност е вече била отшумяла, са суперминитата Fiat 126 и 127. В съседна Франция от друга страна, два особени автомобила – Renault 4 и Citroen 2CV, се продават като топъл хляб. Защо? Заради голямото си пространство, в което може да се побере цяло семейство с багаж. Тогава Fiat вземат решението да подновят гамата си, като проверяват на италианския дизайнер Джорджето Джуджаро задачата да проучи малка, но просторна кола, която да замени модели 126 и 127, и да стане равностоен конкурент на Renault 4 и Citroen 2CV.

Идеята

Тогавашният изпълнителен директор на Fiat Карло де Бенедети дава ясни инструкции на Джуджаро за дизайна и идеята на колата – компактна, просторна, със “спартански интериор” и най-важното, да е не по-тежка и скъпа от Fiat 126. Така през 1976 г. Джуджаро започва работа по проекта в Сардиния. 

„За да проектираме Panda, ние започнахме от предизвикателство за тегло и цена“, разказва младият Джорджето Джуджаро пред сп. Auto&Design no.3 от 1980 г., който работи с Алдо Мантовани по дизайна и проекта. „За нас беше предизвикателство: да проектираме възможно най-голям и мултифункционален автомобил, като същевременно поддържаме същите нива на тегло на Fiat 126. За да постигна тази цел, премахнах всички излишни елементи от колата: обзавеждането в интериора изчезна. Използвахме плоско стъкло, тъй като е по-икономично, а задните седалки с пружини ги премахнахме; също така и вътрешната облицовка на покрива“. – допълва Джуджаро.

Джуджаро по-късно разказва пред Пиеро Бианко, италиански журналист, „Тогава [когато приключва с разработката през лятото на 76-та] потърсих Де Бенедети, за да му предам резултата. Той не отговаряше на телефона. И веднага щом се върнах в Торино, прочетох в пресата, че той е напуснал компанията.“… „Ние работихме за нищо“. Новият главен изпълнителен директор на Fiat Никола Туфарели и заместник на Де Бенедети обаче е очарован от проекта за Panda и го спасява. След няколко финални промени по дизайна поради финансови причини, става ясно, че кола все пак ще има. Panda, разбира се, не е съвсем чисто творение на Джуджаро, а повече интерпретация, асимилация, преформулиране и преработка на всички основни успешни автомобилни подходи тогава. И все пак, самият Джуджаро определя дизайна на Panda като “най-доброто ми творение”.

​​Fiat Panda, но не след черно-бялата мечка

Първоначалното име на проекта Fiat Zero се представя като прототип на тайно представяне пред дилърствата и потенциални клиенти под името Fiat Rustica, а после и официално Fiat Panda – и не, не след черно-бялата мечка, а след римската богиня на пътешествениците, Емпанда. Името ,,Panda” обаче било особено притеснително за Световния фонд за дива природа WWF, който предупреждава Fiat: „Тъй като пандата е наш символ, името може да създаде неправилни интерпретации на отношенията с вашата компания“. Но след задоволително дарение от страна на Fiat – чек, написан върху капака на Panda, организацията сваля възражение. И така, Panda се сдобива със странен рекорд още преди да е започнала продажбата й: първата кола, която се превръща в чек, защото според местните обичаи чек може да бъде изписан върху всякакъв материал, а в този случай това е капакът на Panda…

Една от първите рисунки на Fiat Panda от Джуджаро

Официалната премиера на Fiat Panda се случва по време на Автосалон Женева през 1980 г. Само за два месеца от премиерата са направени повече от 70 000 поръчки, проправяйки пътя за огромния успех на малкия хечбек с 3 врати. На рекламните брошури, тя се популяризира със слогана “Panda, великата малка кола”.

След 23 години производство на първо поколение Fiat Panda, което приключва през 2003 г., и приблизително 4,5 милиона продажби, експресивно-минималистичният “кашон” на колела продължава да бушува сред „новото поколение“ като символ на свободата и икономичността.

Във втора част на текста ще разгледаме подробно Fiat Panda Mk1 и специалните издания на модела.

Отрийте тук