FIA WEC 2024: рекорден брой производители и рекорден брой състезатели в клас Hypercar

FIA WEC 2024: рекорден брой производители и рекорден брой състезатели в клас Hypercar

13/12/2023 0 By GRACE PACE RACE

Следващата година Световният шампионат за издръжливост на ФИА ще включва рекордните 19 коли в клас Hypercars и 18 в новия клас LMGT3. Зашеметяващ брой от 14 производители ще бъдат представени и в двата класа – най-високият в историята на FIA WEC

Година на рекорди е описание, което можем да сложим за предстоящия сезон на Световния шампионат по издръжливост на ФИА, макар още да не е записана нито една състезателна точка. Решението на шампионата да представи изцяло нов клас за 2024 г. донесе със себе си собствен рекорд, който посочва най-високия брой участници в шампионата в историята

FIA WEC 2024: рекорден брой производители и рекорден брой състезатели в клас Hypercar
#93 PEUGEOT TOTALENERGIES / Peugeot 9X8 - FIA WEC 6 ч. на Фуджи 2023 г.

Класът LMGTE, който бе актуален от 2011 г. до сега, бива заменен от новия LMGT3, който приветства световни производители като Aston Martin, BMW, Corvette, Ferrari, Ford, Lexus, Lamborghini, McLaren и Porsche. В същия клас за отбора на Team WRT ще кара и седемкратният световен шампион в MotoGP – познахте – Валентино Роси. За сезон 2024 McLaren се присъединява към експертите по издръжливост United Autosports, за да направи LMGT3 дебют с два McLaren 720S GT3 Evos.

FIA WEC 2024: рекорден брой производители и рекорден брой състезатели в клас Hypercar
Новият клас GT ще се базира на съществуващата техническа платформа GT3 на FIA и ще продължи да се фокусира върху джентълменските пилоти.

Други известни имена от различни моторспорт дисциплини са Мик Шумахер, който остава резервен пилот за отбора на Mercedes във Формула 1, но от следващия сезон влиза в отбора на Alpine, които се включват в битката в клас Hypercar. В същия клас, но с отбора на AF Corse, ще се състезава и Роберт Кубица. Миналата година той спечели последната шампионска титла в клас LMP2. Интересното е, че Ferrari увеличава присъствието си в най-високия клас на WEC, като добавя трета Ferrari 499P Hypercar (№ 83 AF Corse).

#21 AF CORSE / Ferrari 488 GTE EVO - FIA WEC 6 ч. на Фуджи 2023 г.

Откакто класът Hypercar беше представен през 2021 г., WEC нарасна неизмеримо. Девет производители ще се състезават в именно на най-високото стъпало следващата година, включително действащите световни шампиони Toyota и Cadillac, Ferrari, Peugeot и Porsche. Alpine, както споменахме, ще направи крачка напред от LMP2 към Hypercar и ще се присъедини към новодошлите BMW, Lamborghini и Isotta Fraschini.

Следващата година WEC също се разширява до осем кръга с добавянето на Сао Пауло в календара. Ще има и нови кръгове в Доха и Имола, завръщане в COTA в Тексас. Шампионатът ще премине в пет региона – Европа, Близкия изток, Азия, Северна Америка и Южна Америка (Доха, Имола, Спа-Франкоршамп, Льо Ман, Сао Пауло, COTA, Фуджи и Бахрейн).

Фредерик Лекиен, главен изпълнителен директор на Световния шампионат за издръжливост на FIA, коментира:

Огромният брой участия както в Hypercar, така и в LMGT3 подчертава непрекъснатия растеж на FIA WEC и бих искал да използвам този момент, за да благодаря на всички наши производители и екипи, че поставиха своите доверете ни се. Да имаме списък с участници, включващ 19 Hypercars плюс 18 LMGT3 записа, представляващи 14 различни производителя, наистина отразява златната ера на състезанията за издръжливост, която преживяваме в момента. Битките на пистата през следващия сезон ще бъдат изключителни и още по-вълнуващото е, че разширяваме нашия календар до осем състезания, така че още повече фенове да могат да се насладят на действието.

Снимки: FIA WEC 2023