Караме BMW X3 xDrive30d LCi! И караме, караме, караме… | Тест

Караме BMW X3 xDrive30d LCi! И караме, караме, караме… | Тест

10/04/2022 0 By Габриела Стойчева

Дизеловите двигатели бавно започват да се превръщат в тема табу, но докато BMW ги произвежда, не искаме да пътуваме с нищо по-различно от комфорта и пробега на баварския автомобил

В заглавието сме го написали BMW X3 30d LCi от естетическа гледна точка, но за тези от вас, на които им е трудно да хванат какво точно означава всичко, обясняваме – 30d се намира по средата на дизеловата гама на X3, а LCi е Life Cycle Impulse” – терминът за фейслифт на BMW. xDrive вече трябва да ви е познато – 4х4 задвижване. И така:

The new BMW X3 xDrive 30d side air vents

Двигател

Следвайки гореспоменатото, новото BMW X3 xDrive30d е ярък пример за баланса между градска икономия, комфорт на дълъг път и… забавление! 3а последното особено се грижи не само превъзходният 3-литров дизелов двигател, но и 48-волтова технология Mild-Hybrid, при която 48-волтовият стартер/генератор с електрически Boost от 8 кВт/11 к.с. помага точно тогава, когато се нуждаете от повече изтласкване. Така комбинираната мощност в нашата конфигурация е 286 к.с. и цели 650 Нм. Ускорението е 5,7 секунди до 100 км/ч.

Ако 286 к.с. ви се струват недостатъчни, в което се съмняваме, BMW предлага стъпало нагоре – X3 M40d, където мощността скача до 340 к.с. и 700 Нм, а ускорението пада на 4,9 сек. до 100 км/ч. Ние обаче оставаме по средата.

Екстериор

Цялостното излъчване на предна и задна броня е обновено, с по-големи и издължени вертикално въздухозаборници отпред, като отворите отзад (само за М Спортен пакет и M моделите) са разположени максимално външно, създавайки допълнителен обем и черти, към иначе силно дефинираната задна част на новото X3. 

Именно елементът, който категорично ще ви крещи, че това е най-новото X3 се намира отзад – акцентът са триизмерните стопове, които изглеждат колкото спортно и игриво, толкова, разбира се, и в крак с модата. Отпред отличаващи са серийни, по-тесни с около 10 мм Full LED фарове. Освен опционалните Адаптивни LED фарове с Matrix функция (серийни при BMW X4) като допълнително оборудване вече се предлагат и BMW Laser фарове с обсег до 650 метра.

Бъбрековидните решетки са – изненада – надраснали размера спрямо предишното поколение, но докато при новите M3 и М4 това неочаквано създаде критики, тук просто няма какво да бъде порицано. Визуално разделени, но вече с цялостна рамка и са по-скоро един завършен елемент, отколкото два отделни „бъбрека”.

Интериор

BMW X3 xDrive 30d interior
BMW X3 xDrive 30d Individual interior

Повече във всяко отношение – новото X3 пристига серийно с 10,25-инчов централен дисплей, който преди фейслифта беше от раздела на допълнително оборудване. На негово място отива по-големият 12,3-инчов дисплей, който и виждате в тестовия ни модел. Обновен е и софтуерът, който се усеща значително по-бърз и опростен. Разбира се, връзка чрез Apple CarPlay и Android Auto също не отсъства.

Като част от серийното оборудване са спортните седалки, където макар често прилагателните „спортно” и „комфортно” да са антоними, тук те умело съчетават и двете предимства в едно. Като допълнителното оборудване, част от М Спортен пакет, получавате и волан с обозначение „М”, който виждате от снимките.

Въпросният М Спортен пакет добавя много удобства и към живота в купето, и към дизайна. А цената му в българския конфигуратор е 7 581 лв. 

На пътя

BMW X3 xDrive 30d in Plovdiv

За близо 800-километровия ни тест, половината от който проведен в градски условия, другата извън – от София през Пловдив и Асеновград, обратно в столицата, BMW X3 xDrive 30d показа завиден среден разход от 7,6 л/100 км. И не, няма грешка в цифрите. Поставяйки на масата теглото, което е почти 2 тона, мощността, която не е никак скромните 286 к.с. и продължителното спри/потегли в града… не само завиден, а категорично впечатляващ разход, който няма нужда от свръхсили, за да бъде постигнат. 

По отношение на комфорт/динамика, винаги съм твърдяла, че сред конкурентите си от Mercedes и Audi BMW е най-добрият миксолог. Дори в името на удобството, баварците не изоставят спортното ДНК да се вихри само при “истинските” М модели. Разбира се, не очаквайте BMW X3 xDrive 30d да ви изправи косата, но определено натискането на газта събужда пеперудите в стомаха.

Спортните седалки предлагат чудесна странична опора, а особено ако конфигурирате колата с адаптивно окачване, което е допълнение към М Спортен пакет, капачета за чашите с кафе няма да са ви нужни.

Заключение

BMW X3 xDrive 30d in Frozen Grey near Bachkovo Monastery
BMW X3 xDrive 30d in Frozen Grey at Bachkovo Monastery

Ако просто искате семеен SUV, двулитровият вариант със 190 к.с. и почти 14 хил. лева надолу (при все, че сравняваме базово ниво на оборудване) звучи по-рационален избор. Пристрастени ли сте обаче към педала на газта, M40d вероятно ще успее да отговори на очакванията. Между двете, великолепният дизелов двигател, в който – М моделите да запушат уши – аз съм влюбена, прави BMW X3 xDrive 30d едновременно икономичен всекидневен автомобил и такъв, зад чийто волан няма постоянно да обръщате глава след всяка спортна кола, съжалявайки, че не сте вие вътре. 

Добре де, за последното малко прекалихме. В момента, в който спрете да обръщате глава след която и да е спортна кола, може би е време да си купите карта за градския транспорт…

Но дотогава: караме BMW X3 xDrive 30d… и караме, караме, караме. 

Двигател: 3-литров, 6-цилиндров BMW TwinPower Turbo + 48-волтова хибридна система

Мощност: 286 к.с. и 650 Нм

Задвижване: 4х4

Скоростна кутия: 8-степенна Steptronic автоматична

Ускорение: 5,7 секунди от 0 до 100 км/ч

Цена: от 112 600 лв с ДДС