BMW показа променящо си цвета iX (ВИДЕО)

BMW показа променящо си цвета iX (ВИДЕО)

06/01/2022 0 By GRACE PACE RACE

BMW показа своята нова технология за боядисване, която кара iX да променя екстериорния си цвят.

На CES 2022 тази технология най-накрая си проправи път към автомобилната индустрия, след като BMW представи екстериора на BMW iX, покрит с ”електронно мастило”, което може да променя цветовете си спрямо настроението на шофьора, условията на околната среда или функционалните изисквания.

Иновативното решение се казва BMW iX Flow с технология E Ink. Плавната промяна на цвета е възможна чрез специално разработено фолио на каросерията, коeто е прецизно контурирано по линиите на BMW iX. Стимулирана от електрически импулси, електрофоретичната технология извежда различни цветни пигменти на повърхността, чрез които каросерията придобива желаното оцветяване. 

Смяната на боята може да се задейства с натискане на бутон. В момента цветовете са ограничени до бяло, черно и сиво. Бялата повърхност отразява значително повече слънчева светлина от черната. В резултат на това, когато има силна слънчева светлина и високи външни температури, затоплянето на автомобила може да бъде намалено чрез промяна към светъл външен цвят. При по-хладно време, от друга страна, автомобилът с тъмна каросерия абсорбира значително повече топлина от слънчевата светлина. И в двата случая може да се използва специфична промяна на цвета, за да се гарантира, че мощността за охлаждане или отопление на климатичната система на автомобила може да бъде намалена. 

Самата технология E Ink също се характеризира с висока енергийна ефективност. За разлика от дисплеите или проекторите, електрофоретичната технология не изисква никаква енергия, за да поддържа константно избрания цвят. Токът протича само по време на кратката фаза на промяната на цвета.

Електрофоретичното оцветяване е базирано на технология, която е разработена от E Ink и се използва в подобна форма при четците на електронни книги. В повърхностното покритие на BMW iX Flow featuring E Ink са интегрирани няколко милиона микрокапсули, всяка от тях с диаметър, еквивалентен на дебелината на човешки косъм. Във всяка от тези микрокапсули са разположени бели пигменти с отрицателен заряд и черни пигменти с положителен заряд. В зависимост от избраната настройка чрез електрическо поле върху повърхността на микрокапсулите се групират белите или черните пигменти и по този начин придават желания цвят на каросерията.

Снимки: BMW Group