Bentley Bentayga V8 Diesel – най-усъвършенстваният дизелов двигател в света | Тест

Bentley Bentayga V8 Diesel – най-усъвършенстваният дизелов двигател в света | Тест

16/07/2020 0 By Габриела Стойчева

Първият и единствен (засега) дизелов двигател в историята на Bentley се намира в Bentayga V8 Diesel

Луксозната SUV сцена расте постоянно. Автомобилната индустрия бързо разбра, че кръстосването на спортно ДНК с комфорт и голямо пространство не е изобщо скучно, а още по-малко и абсурдно. Естествено, предизвикателството крайният резултат да възбужда естетически остава, a особено когато говорим за Bentley, то това си е направо задължително. Освен, че Bentayga е първият SUV на британската марка, той е и единственият автомобил на пазара, който съумява да надхвърли всички очаквания и да постави параметри за завиждане. И не, това не е история за феноменалният W12 в Bentayga Speed, тук говорим за „скормния“ дизелов V8, който оставя без думи…

Екстериор

Представете си хибрид между хромираната предна решетка и кръглите двойни фарове от Bentley Continental GT и ръбатата предница на Bentley Mulsanne, който обаче тежи почти 2.5 тона и е с дължина от над 5 метра. Резултатът е естествени линии, излъчващи едновременно лукс и агресия (макар минимална). Всяка извивка е на мястото си по необходимостта от елементарна аеродинамика и заради нуждата да хваща окото. Все пак говорим за Bentley – марка, която за 101-годишната се е изкачила до челните места на луксозния автомобилен пазар и не слиза оттам. Не очакваш нищо по-малко или повече, когато я избираш. Но това е моделът Bentley, който успя да изненада, успя да покаже повече и успя да докаже още веднъж защо британците заслужават да са толкова високо в класацията. 

Параметри

Тестваният автомобил има следните параметри:

Максимален въртящ момент от 1000 оборота в минута. Това са 900 Нм, които те връхлитат секунди след кик дауна. Това са същите 900 Нм, които се намират в най-мощната версия на Bentayga с W12 двигател, но там те пристигат с около 350 оборота в минута по-късно. А разликата в ускорението между тестваната V8 Diesel версия и най-мощният SUV в света Lamborghini Urus е само 1.3 секунди (в полза на Бика). Впечатляващо, нали? 

Как обаче постига това? Тайната се крие в най-развитата дизелова технология на пазара, която намираме под капака на Bentayga: двигателят на огромното Bentley е, така да се каже, тройно подхранен, което означава, че той има две турбини и един електрически компресор. Всеки от трите компонента се активира по различно време, за да достави максимална тяга и удоволствие. Електрическият компресор се включва на ниски обороти, за да елиминира турбо дупката, а от 2200 оборота нагоре се включва едната турбина. След достигане на 3000 оборота поема и втората турбина. Така имате гарантирана мощ при ускорение, независимо дали от летящ старт или ускорение от място. Не бих казала, че има онова подкосяващо краката усещане, присъщо за автомобили с време от 4.8 секунди до 100 км/ч, но не е и като да не въодушевява. За размерите на Bentayga и това е над очакванията. Тук просто имате перфектния баланс между комфорт и спортно усещане, което не се забравя лесно…

Двигател от Audi SQ7?

И да и не. Макар Bentayga да е базирана на платформата на немския си роднина Audi SQ7 и да използват един и същи блок двигател, който да изкарва същите конски сили и въртящ момент, то калибрацията и почти всички съпътстващи го компоненти са тотално различни. Докато при SQ7 се гони повече спортна нотка, то при Bentayga комфортът надделява. А и тук нямаме изкуствен звук от ауспусите, за разлика от SQ7.

Четири, пет или седем места

Bentayga е единственият SUV, който се предлага с разновидност от 4, 5 или 7 места без това да се отразява върху габаритите на автомобила. Независимо дали искате да се възползвате от пълния капацитет на багажника, който е 430 литра при четириместната версия, или предпочитате да жертвате пространство в замяна на допълнителни 3 места, то дължината на автомобила остава една и съща. 

Екстрите, които си заслужават

Bentley Bentayga е един от малкото автомобили на пазара, срещу които дори и в „най-базовото“ ниво (ако изобщо може да наречем нещо в Bentley базово) на оборудване получавате невиждан лукс. От ръчно шитата кожа, през липсата на твърди пластмаси, до прецизна бродерия на най-неочакваните места… Просто няма как да не се почувствате специални.

А опциите за интериора са почти безкрайни – комбинация от тъмна и светла кожа за седалките, разнообразие от естествени дървени панели за таблото, карбонови елементи… дори имате избор за вида на шевовете – освен контрастни, те могат да са пресичащи се (на Х) или прави. Стелки от агнешка вълна, конзола между задните седалки за шампанско, детско столче, върху което дори може да бродирате името на детето, керамични спирачки, мобилни таблети, възглавнички за кръста, органайзер за багажника и дори скрито пространство под подлакътника, което се отключва с пръстов отпечатък.

Bentley Bentayga е автомобил за тези, които не просто търсят лукс, а желаят той да е създаден изцяло за тях, по техен вкус.

И разбира се, най-специалният аксесоар, който може да изберете за вашата Bentayga e опционалният часовник Breitling – механика на стойност $167 000 (да, сто шейсет и седем хиляди долара!), със седефен циферблат и 8 диаманта. Повечето механични часовници изискват движение, както когато го носите на китката си, за да работи. Bentley са вградили специален механизъм в иначе статичния часовник, който да имитира това движение и да гарантира, че никога няма да ви се налага да посещавате сервиз по този повод.