Броени дни до първото участие на Audi RS Q e-tron в рали Дакар

Броени дни до първото участие на Audi RS Q e-tron в рали Дакар

29/12/2021 0 By Габриела Стойчева

Audi Sport имат зад гърба си участие в 6 дисциплини, като участието в рали Дакар е седмото

От 1981 г. марката е участвала във рали шампионати (WRC), Trans-Am, IMSA GTO, DTM, STW и TCR серии, състезания за прототипи (LMP), GT състезания (GT3, GT2, GT4), раликрос (WRX) и едноместни шампионати като Формула E.

Audi Sport ще влезе в предизвикателното състезание с три RS Q e-tron и 6 пилоти – световният шампион по раликрос, шведът Матиас Екстрьом и навигатора му Емил Бергквист, Световен рали шампион при младежите за 2018 г. Във втората кола се качват трикратният шампион на рали Дакар и двукратен световен рали шампион Карлос Сайнц. На навигаторската седалка до него ще седне сънародникът му Лукас Крус. Третият автомобил ще бъде управляван от 14-кратния шампион на рали Дакар Стефан Петерханзел с навигатор Едуард Буланже.

Програмата за 2022 г. включва 12 етапа с дневни разстояния от над 800 километра в някои случаи. Общата дължина на ралито е 8 099 километра, а продължителността на офроуд етапите е 4 252 километра. Рали Дакар 2022 започва на Нова година в Джеда и завършва там на 14 януари. На 8 януари ралито ще вземе почивен ден в Рияд.

Двигател

Двигателят на Audi RS Q e-tron е електрифициран с изцяло новата разработка на компанията – високоволтова батерия с 52 кВтч и тегло от 370 килограма. За да постигне максимална ефективност, Audi залага и на технология, която вече е прилагана в спортните автомобили на Льо Ман и във Формула E: възстановяване на енергията по време на спиране. Два мотор-генератора (MGU) на предната и задната ос ще преобразуват движението на колелата в електрическа енергия. Тъй като зареждането от външен източник ще е невъзможно в Дакар, батерията ще се зарежда по време на движение чрез енергиен преобразувател – бензиновият двигател TFSI от DTM сериите и трети MGU.

Audi RS Q e-tron, high-voltage battery and charging process
© Audi Communications Motorsport